Importeurs kunnen importen via substantieel lagere koers veiligstellen

GFC NIEUWS- Importeurs kunnen binnenkort via een substantieel lagere koers dan wat er op de markt heerst hun importen veiligstellen.
Hiertoe hebben de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) de afgelopen twee dagen gesprekken gevoerd met de staatsbanken en ondernemer Chotelal.
Minister Hoefdraad zegt aan het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat Chotelal bereid is om zijn eigen valuta tegen zeer redelijke koersen aan de importeurs van basisgoederen ter beschikking te stellen. “Als we praten over zeer redelijk, dan zeggen wij “echt substantieel beneden wat er nu op de markt heerst”, aldus de bewindsman.
Hij voegt eraan toe dat deze maatregelen zeker zullen helpen de koers te verlagen. De importeurs die op dit moment naar valuta zoeken, kunnen hun SRD’s bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB Bank) en de Volkscredietbank (VCB Bank) aanbieden.
Deze instellingen zullen ervoor zorgen dat de importeurs de valuta in handen krijgen en verder kunnen afhandelen met hun zakenpartners in het buitenland. Minister Hoefdraad zegt dat de maatregel ook veel zal helpen met betrekking tot de vraag naar dollars, omdat het ook de bedoeling is om hiermee een substantieel deel van de importeurs uit markt te halen.
De gesprekken met de staatsbanken en ondernemer Chotelal kwamen op instructie van president Desiré Bouterse en tegen de achtergrond van het COVID-19 coronavirus.
Volgens minister Hoefdraad heeft de crisis die vanwege het virus is ontstaan, verschillende lagen van de samenleving getroffen. De focus van de regering is dan ook om het volk zoveel mogelijk tegemoet te komen.
Het resultaat van de gesprekken is geweest dat op basis van de lijst van basisgoederen de importen zo goed mogelijk tegen acceptabele prijzen worden gegarandeerd.
Minister Hoefdraad wijst erop dat de prijzen voor basisgoederen drastisch stijgen en dat de regering in één keer verandering hierin wil brengen. Het ministerie van HI&T zal in het geheel een coördinerende rol spelen.

Overige berichten