fbpx
Importeurs kunnen importen via substantieel lagere koers veiligstellen

GFC NIEUWS- Importeurs kunnen binnenkort via een substantieel lagere koers dan wat er op de markt heerst hun importen veiligstellen.

Hiertoe hebben de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) de afgelopen twee dagen gesprekken gevoerd met de staatsbanken en ondernemer Chotelal.

Minister Hoefdraad zegt aan het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat Chotelal bereid is om zijn eigen valuta tegen zeer redelijke koersen aan de importeurs van basisgoederen ter beschikking te stellen. “Als we praten over zeer redelijk, dan zeggen wij “echt substantieel beneden wat er nu op de markt heerst”, aldus de bewindsman.

Hij voegt eraan toe dat deze maatregelen zeker zullen helpen de koers te verlagen. De importeurs die op dit moment naar valuta zoeken, kunnen hun SRD’s bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB Bank) en de Volkscredietbank (VCB Bank) aanbieden.

Deze instellingen zullen ervoor zorgen dat de importeurs de valuta in handen krijgen en verder kunnen afhandelen met hun zakenpartners in het buitenland. Minister Hoefdraad zegt dat de maatregel ook veel zal helpen met betrekking tot de vraag naar dollars, omdat het ook de bedoeling is om hiermee een substantieel deel van de importeurs uit markt te halen.

De gesprekken met de staatsbanken en ondernemer Chotelal kwamen op instructie van president Desiré Bouterse en tegen de achtergrond van het COVID-19 coronavirus.

Volgens minister Hoefdraad heeft de crisis die vanwege het virus is ontstaan, verschillende lagen van de samenleving getroffen. De focus van de regering is dan ook om het volk zoveel mogelijk tegemoet te komen.

Het resultaat van de gesprekken is geweest dat op basis van de lijst van basisgoederen de importen zo goed mogelijk tegen acceptabele prijzen worden gegarandeerd.

Minister Hoefdraad wijst erop dat de prijzen voor basisgoederen drastisch stijgen en dat de regering in één keer verandering hierin wil brengen. Het ministerie van HI&T zal in het geheel een coördinerende rol spelen.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.