fbpx

IMF buigt zich op 22 december over verzoek Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning in Suriname verwacht dat de board van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) goedkeuring zal geven aan het programma voor Suriname.

Op 22 december wordt het verzoek van ons land in behandeling genomen. Achaibersing ziet het als een formaliteit.

Suriname had twee garantiebrieven nodig: van China en India. Die van China is reeds ingeleverd. Achaibersing verwacht vandaag of morgen die van India binnen te krijgen.

Suriname kan de komende drie jaar rekenen op ruim 570 miljoen euro van het IMF als het verzoek wordt goedgekeurd. Daarmee zou het mogelijk moeten zijn het door schulden geplaagde Suriname economisch weer op de rails te krijgen.

BEKIJK OOK
Operatie Orde Handhaving Paramaribo doet invallen op verschillende locaties

De huidige Surinaamse regering kreeg na het aantreden in mei 2020 te maken met torenhoge schulden, een hoge inflatie, nauwelijks internationale reserves en een groot begrotingstekort. Daar kwam de problematiek van de coronapandemie nog bij.

Na maandenlange intensieve onderhandelingen werden Suriname en het IMF het eens over een economisch hervormingsprogramma. Dat moet de Surinaamse economie weer op rails brengen, die volgens het IMF dit jaar met slechts 1,5% zal groeien.