Illegale houtkap Fredberg-gebied gaat door

GFC NIEUWSREDACTIE- Een aantal weken geleden werd er voor het eerst illegale houtkap geconstateerd in het door SBB-gedemarkeerde beschermde gebied bij de Fredberg in het binnenland van Suriname.

Het gaat om het leefgebied van de beschermde vogelsoort, de Rotshaan.

De illegale houtkap loopt ook dwars door het gebied waar exact een jaar geleden een groep van 5 slingerapen na jaren in gevangenschap de vrijheid terug in hun natuurlijke habitat kregen in het Surinaams bos.

De Spider Monkey Reintroduction Project (SRPS) is een project van vrijwilligers die bijna 2 jaar lang bezig zijn met deze apen succesvol voor te bereiden en te begeleiden voor re-introductie, met hulp van donaties van de Surinaamse en Nederlandse supporters.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vaccineren is het beste wat je kunt doen om jezelf en anderen te beschermen tegen COVID-19

Een aantal van deze apen waren de afgelopen maanden volledig onafhankelijk geworden en had het gebied tot hun zogenaamde ‘home range’ gemaakt. Ze kenden alle fruitbomen waar ze hun voedsel konden vinden.

De daders, die wonen op de weg naar het gebied, hebben een ravage aangericht. Overal sleepwegen in het gebied en zeker 60 bomen zijn omgekapt en naar de weg gesleept, waaronder ook de voedselbomen van de apen.

Een van de apen is slachtoffer geworden van deze vreselijke situatie en is al weken spoorloos. Daardoor is de laatste aap nu alleen zonder soortgenoten.

SRPS heeft direct met toestemming van de concessiehouder Lumprex grote verbodsborden geplaatst. Desondanks zijn de illegale houtkappers toch doorgegaan. Een van de sleepwegen hebben ze provocerend een meter naast een van de enorme borden aangebracht.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Joe Biden beschuldigt sociale media platforms van moord omdat ze te weinig doen tegen desinformatie over prikjes

De verantwoordelijke autoriteit de Sticting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is tot 2 keer toe naar het gebied gekomen op verzoek van SRPS en de daders zijn aangesproken en hebben een waarschuwing gekregen, maar zonder resultaat.

SBB heeft de illegaal gekapte boomstammen gelabeld en een stempel aangebracht maar afgelopen week hebben de illegale kappers die labels er afgetrokken en de stempels er afgezaagd. Ze zijn op dit moment de boomstammen aan het voorbereiden op transport. En zodra die boomstammen weg zijn is het te laat.

Het team van SRPS is dag en nacht in het gebied nu om de boel in de gaten te houden. Maar dit is de verantwoordelijkheid van SBB. De daders hadden direct gearresteerd moeten worden volgens SRPS.

SRPS roept daarom SBB op om direct op zeer korte termijn samen met de politie tot arrestatie over te gaan, voordat de boomstammen weg worden gehaald en de daders zonder enig gevolg met hun illegale praktijken wegkomen.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten