“Ik zag een 19-jarige jongen sterven aan Covid”

GFC NIEUWSREDACTIE- “Ik schrok van wat ik zag in het Wanica- en Academisch Ziekenhuis. Er zijn geen IC-plekken meer beschikbaar.”

“Ik zag een 19-jarige jongen sterven aan Covid. Dat is erg, het belang van het vaccineren moet goed doordringen bij de bevolking.”

“Het blijkt dat zelfs delen van het verplegend personeel niet overtuigd zijn van het belang van vaccinatie tegen dit virus”.

Dit is het somber beeld dat diverse medewerkers van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) schetsen tijdens een ontmoeting tussen de directie van de RGD en de ambassadeur van Nederland in Suriname, Henk van der Zwan en de directeur generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Marc Springer.

De delegatie werd dinsdag ontvangen in het gezondheidscentrum Limesgracht, dat ook als vaccinatiepost dient.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Bisschop Steve Meye moet zich niet bemoeien met prikjesbeleid, zegt Surinaamse VrouwenCollectief

Het duo werd voorgesteld door Volksgezondheidsdirecteur Rakesh Gajadar Sukul, terwijl Tanya Sanrochman, onderdirecteur ook aanzat namens het ministerie.

Nishita Gajadin, waarnemend directeur, opende de bespreking en stelde de aanwezige directie, stafleden en de leiding van het centrum voor.

Springer is op oriëntatiebezoek en gaat na in welke vorm Nederland Covid-steun kan bieden aan Suriname. Dit naast de donatie van 90.000 doses AstraZeneca vaccin die vandaag 9 juni in ons land verwacht wordt. Ons land is echter een totale donatie van 750.000 doses toegezegd.

Ook beademingsapparaten en een team vrijwilligers dat afgereisd is voor het bieden van Covid-zorg zijn onderdeel van de ondersteuning.

Suriname mag ook rekenen op 25.000 doses vaccins van het merk Johnson en Johnson. In tegenstelling tot AstraZeneca is slechts een dosis vereist om te vaccineren.

De Public health deskundige benadrukte dat het heel belangrijk is om zoveel als mogelijk personen te vaccineren binnen een korte periode. De situatie in Suriname is alarmerend.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Minister Ramadhin geeft weer hoop: ‘Suriname al dit jaar uit de coronacrisis’

Covid-artsen rayoncoördinator, Shalini Ramautar, vertelde hoe het vaccinatieproces bij de RGD verloopt. Zij gaf daarbij aan dat de werkzaamheden conform de richtlijnen van het Nationaal Vaccinatie Coördinatie Team (NCT) uitgevoerd worden.

Springer deelde de ervaringen die hij heeft opgedaan in Curaçao waar het aantal Covid-besmette personen heel hoog is.

Daar zijn vaccinatiecampagnes gedraaid volgens het model dat nu toegepast wordt in Nederland, minder tijdrovend en effectief. Hij gaf de nodige adviezen mee aan Ramautar en de artsen van het centrum.

De aanwezigen waren het erover eens dat er agressievere voorlichting moet komen.

Andere instellingen zoals de Medische Zending worden ook door het gezelschap aangedaan.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten