“Ik vrees dat ik straks mijn huishuur niet meer kan betalen”

GFC NIEUWSREDACTIE- De coronacrisis heeft merkbaar gevolgen voor de economie. Maar waarvoor is de doorsnee Surinamer het meest bang voor?

De redactie van GFC vroeg het aan enkele burgers en bleek dat veel personen vrezen dat zij binnen enkele maanden niet meer in staat zullen zijn om hun huishuur te betalen.

“Ik ben volledig afhankelijk van de steun van de overheid en doe wat karweitjes, omdat ik arbeidsongeschikt ben verklaard. Omdat ik ondersteund werd door familieleden kon ik mijn huurhuis van SRD 600 betalen, maar de huur is twee maanden geleden verhoogd naar SRD 1250. Mijn familie heeft het ook moeilijk, dus krijg ik nu niet elke maand iets van ze. Ik ben al op zoek naar een goedkopere woning, maar dat gaat heel moeilijk. Gelukkig ben ik alleen, dus lukt het me nog om mezelf te onderhouden,” zegt de 42-jarige Ivy.

Maar ook Rudy, een 36-jarige leerkracht, zegt dat hij het heel moeilijk heeft. Ook hij zit in een huurhuis en kijkt ook al enige tijd uit naar een ander, omdat de huur in valuta is. De eigenaar accepteert wel SRD, maar tegen een veel hogere koers. Maandelijks betaalt Rudy SRD 2400. Het geld brengt hij samen op met zijn partner, maar het wordt nu moeilijker, omdat alle artikelen in de supermarkt in prijs zijn gestegen. Het wordt steeds moeilijker om zijn gezin te onderhouden, ondanks de partner ook werkt bij een gerenommeerde winkelzaak in de binnenstad.

Overige berichten