fbpx
Ik ga niet stemmen, ze zijn allemaal een pot nat

De groep stemgerechtigden die heeft besloten niet te zullen stemmen is diep teleurgesteld in politici.

Deze groep vindt politiek en de politici vies. Je hoort ze zeggen: Ze zijn allemaal een pot nat, ze denken alleen aan zichzelf en hun familie en vrienden, ze vullen alleen hun eigen zakken, ze beloven veel, maar als ze eenmaal daar zitten, doen ze niets voor het volk, wat hebben ze in de afgelopen periode gedaan?

Wie kritisch naar deze vragen kijkt, zal wel tot het oordeel moeten komen dat er een kern van waarheid in zit. Deze en andere kreten duiden erop dat deze kiezers het vertrouwen in de politiek verloren hebben. Ze geloven niet meer in de mooie verhalen van politici. Ze voelen zich keer op keer bedrogen door hen.

Deze groep let meer op wat de regering niet heeft gedaan en wat zij heeft misdaan. Deze mensen willen niet alleen ontwikkeling zien, maar ook een transparant en sociaal rechtvaardig beleid zien, schoon van corruptie, zelfverrijking en vriendendiensten.

Voor veel kiezers zijn de verdiensten van een regering van het laatste jaar doorslaggevend. Als de regering in deze periode goed haar best doet, dan wordt haar falend beleid van de periode daarvoor door velen vergeten en vergeven. Opeenvolgende regeringen hebben daar goed misbruik van gemaakt.

Denk aan allerlei projecten vlak voor de verkiezingen, van het ophalen van trenzen tot het verlagen van wisselkoersen. Deze methode wat eigenlijk volksbelazerij is, werkt bij een deel van de bevolking niet meer. Men beoordeelt een regering nu op haar hele zittingsperiode, soms zelfs op voorgaande perioden. Goedkope lokkertjes werken niet meer.

Jonge kiezers hebben de plussen en minnen van deze regering meegemaakt, maar niet hoe de vorige regering was. Aan de ene kant is dat voor de huidige regering een voordeel, want haar verdiensten zit nog vers in het geheugen van de kiezers. Anderzijds zijn ze goed bekend met het wanbeleid van de zittende regering; dat kan maken dat deze groep kiezers op een oppositionele partij gaat stemmen.

Omdat jonge kiezers niet veel weten van verdiensten van de vorige regering, maar wel van de huidige regering, zal het gros van deze kiezers hoogstwaarschijnlijk op de NDP stemmen.

Om jonge kiezers bewust te maken van haar verdiensten, zou de vorige regering een lijst moeten presenteren van de projecten die zij heeft gerealiseerd. Men noemt wel bepaalde zaken op, maar een goed overzicht ontbreekt.

De politieke strategie van de oppositie heeft in haar verkiezingscampagne op een aantal fronten gefaald. Een daarvan is dat zij aan de jonge kiezers niet heeft weten te vertellen wat zij allemaal heeft gerealiseerd toen zij aan de macht was.

Een lijst van door de vorige regering gerealiseerde projecten zou niet alleen de jonge kiezers aantrekken, maar ook positieve invloed hebben op zwevende kiezers. De huidige regering heeft wel zo’n lijst samengesteld en scoort heel goed ermee. Mensen worden daardoor warm om op de NDP te stemmen.

Een ander voordeel voor de zittende regering is, dat zij beschikt over veel middelen om campagne te voeren ( o.a. staatsmedia ). Een groot nadeel voor haar is dat haar wanbeleid nog vers in het geheugen zit van de kiezers, terwijl het wanbeleid van de vorige regering veelal is weggezakt. Deze regering kan dus op haar wanbeleid eerder worden afgerekend dan de vorige regering.

Stemgerechtigden die geen vertrouwen meer hebben in politici en niet willen gaan stemmen, moeten weten dat de politiek met hen bemoeit en voor hen bepaalt. Alle wetten en regels die de komende regering gaat maken, zullen ook voor hen gelden. Dan is het verstandig en raadzaam om toch voor een partij of combinatie te kiezen.

Als men vindt dat alle politieke partijen slecht zijn, zouden zij dan voor de partij kunnen kiezen die minder slecht is, die toch een aantal goede projecten heeft gerealiseerd. Men moet daarbij niet alleen letten op privé voordeel, maar ook kijken naar welke goede dingen er voor het land zijn gedaan.

Is het toch moeilijk om voor een oude partij te kiezen, stem dan op een kleine/ nieuwe partij. Uw stem zal dan een proteststem zijn, want zetels zullen de kleine partijen vermoedelijk niet behalen.

Proteststemmen zouden een “eyeopener “ moeten zijn voor de oude politiek. U mag uw democratisch recht niet verzaken, hoe slecht uw mening ook mag zijn over politici.

Stem wijs, stem voor een welvarend Suriname!

Jack Mohanlal

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)