fbpx

IJsland: vrouwen, voetballers en bankiers

IJsland is een voorbeeld voor vele landen. IJslanders hebben respect voor vrouwen, zij weten te voetballen en blunderende bankiers krijgen geen bonus, maar verdwijnen in de cel.

IJsland begon het EK als underdog, maar de voetbalwereld kijkt, nadat zij Engeland onder het gras moffelden, met respect naar hen op.

Europa is bereid het eiland te vergeven dat zij de beruchte Eyjafjallajökull herbergen: een gletsjer bovenop een vulkaan, die in 2010 zorgde voor overstromingen en evacuaties op het eiland, en een enorme aswolk waardoor het Europese vliegverkeer werd verstoord.

IJsland staat al zeven jaren op rij bovenaan de index van het World Economic Forum voor hun gendergelijkheid. Vrouwen zijn daar niet alleen op papier, maar ook in het echt gelijk aan mannen.
Het land met een bevolkingsomvang van nog geen 333.000 inwoners leverde zelfs de eerste vrouwelijke president ter wereld.

En waar bankiers die banken lieten omvallen in andere landen gewoon door konden gaan op kosten van de consument, treedt IJsland hard op tegen ‘financiële terroristen’: al 29 bankiers verdwenen in het IJslandse cachot na de crash van 2008.