Iedereen heeft baat bij minder zitten en meer bewegen

De Verenigde Staten hebben nieuwe richtlijnen voor bewegen gepubliceerd in het tijdschrift JAMA. Belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige richtlijn uit 2008: zelfs een klein beetje bewegen levert al heel veel gezondheidswinst op.

In de nieuwe richtlijnen wordt een uitgebreid overzicht gegeven van de vele voordelen van regelmatige beweging op de gezondheid.
Voldoende beweging bevordert de gezondheid bij jong en oud. Bewegen versterkt de botten bij kleuters vanaf drie jaar en verbetert het de cognitieve functies bij kinderen vanaf zes jaar. Regelmatig sporten en bewegen verkleint het risico op chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, dementie en vormen van kanker) bij volwassenen en ouderen aanzienlijk. Een actieve leefstijl bevordert de kwaliteit van leven en de mentale gezondheid. Ook het risico op een depressie neemt af.

Kinderen tussen 3 en 5 jaar moeten de hele dag fysiek actief zijn.
Kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar zouden dagelijks minstens 60 minuten matig tot intensief aerobe beweging moeten hebben.

Volwassenen zouden per week minstens 150 tot 300 minuten matig-intensief of minstens 150 minuten intensief aeroob moeten bewegen, of een combinatie van beiden. Daarnaast wordt aanbevolen om op minimaal twee dagen per week spierversterkende oefeningen uit te voeren.

Ouderen zouden een gevarieerd dagelijks bewegingsprogramma moeten doen, bestaande uit evenwichtstraining, aerobe en spierversterkende oefeningen.
Zwangere vrouwen zouden minstens 150 minuten per week matig-intensief aeroob moeten bewegen.

Het minimum aantal beweegminuten per sessie is afgeschaft – dat stond op tien minuten -, evenals het minimum aantal beweegsessies per week. Het is immers duidelijk dat ook korter bewegen voordelen heeft. Het is bovendien een misverstand dat u weken of jaren moet trainen om gezonder te worden.

Overige berichten