Iedere Surinamer kan bankieren vanaf 2019

Met de introductie van de Union Pay bankkaartsysteem krijgt iedere Surinamer vanaf 2019 de mogelijkheid tot bankieren. De Southern Commercial Bank heeft dit systeem samen met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en Telesur geïntroduceerd. Kenneth Hendrisons, directeur Banking Network Suriname, spreekt van een toegang tot een groter en internationaal digitaal betaalsysteem.

Het is de eerste stap, waarbij mensen die geen mogelijkheid hebben tot een bankrekening, toch gebruik kunnen maken van dit bankkaartsysteem. Hierdoor kunnen ze op een digitale manier betalingen kunnen doen of aan geld kunnen komen.

Clifford Marica, directeur Southern Comercial Bank, beschrijft dit gebeuren als het neerzetten van een mijlpaal. “In de wereld van vandaag draait alles om digital betalen. In Suriname hebben wij dat nog veel te weinig. De kaart met chip-technologie biedt contactloos op een afstand betalen. “Dit systeem is veiliger en is moeilijker te vervalsen ten opzichte van de huidige betaalkaarten.”

Ginmardo Kromosoeto, directeur SPSB, spreekt van een sprong maken in het bancair landschap waarbij er nu makkelijker zonder cash transacties verricht worden. De mogelijkheden zijn al uitputtend gebruikt in Azië, met name China.

Union Pay is het grootste betaalplatform. Zij die nu moeilijk geld kunnen ontvangen of betalen, gaan dat makkelijk kunnen vanwege deze technologie. Wanneer dit platform mobiel betalen mogelijk maakt dan kun je in het binnenland of in gebieden waar er geen ATM is, de betaling gewoon via je mobiel doen. Telesur is een belangrijke partner in deze om ervoor zorg te dragen dat die verbinding optimaal is.

Southern Commercial Bank heeft het systeem gebracht naar Suriname en vervolgens SPSB en Telesur benaderd. Ook Finabank, Godo, Surichange Bank en Volks Kredietbank zijn bereid te participeren.