IDB-topper bezoekt Suriname

De Chief Executive Officer (CEO) van IDB Invest, James Scriven, heeft vorige week donderdag een bezoek gebracht aan Suriname. IDB Invest is een dochteronderneming van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en richt zich specifiek op de ontwikkeling van de private sector. IDB Invest was voorheen de Inter-American Investment Corporation (IIC).

In 2017 werd de private sector in Suriname reeds via een seminar en verschillende ronde tafel discussies, geïnformeerd over de mogelijkheden van IDB Invest. Het doel van het huidig bezoek was daarom gericht op gesprekken met potentiële bedrijven en instellingen in Suriname waarmee samenwerkingsovereenkomsten kunnen worden aangegaan.

Bij de bespreking met de minister van Financiën, als IDB Governor, kwamen onder andere aan de orde dat IDB Invest zich in de afgelopen jaren naast investeringen in bedrijven en financiële instellingen, ook sterk heeft gemaakt voor investeringen in de Infrastructuur in het bijzonder Energie.

Ook nieuwe financiële producten waaronder het bieden van ‘triple A’ bankgaranties in lokale valuta en andere handelsfaciliteiten werden belicht.

Via de Board of Governors is aan IDB Invest ten doel gesteld om haar portfolio in de zes Caribische lid landen te vergroten naar maximaal US$300 of US$400 miljoen in de periode tot en met 2020.

De zes Caribische IDB Invest lid landen zijn: Bahamas, Barbados, Guyana, Jamaica, Suriname en Trinidad & Tobago. De Latijns Amerikaanse en Caribische regio wordt geleid via vier hubs in Argentinië, Columbia, Panama en Trinidad & Tobago.
Daarnaast is er op het IDB-kantoor van elk lid land een IDB Invest Manager.

Momenteel heeft IDB Invest twee investeringen lopen in Suriname, te weten met de Finabank (US$ 2 miljoen) en met Fernandes Bakkerij (US$ 10 miljoen). Het is verwachtbaar dat naar aanleiding van dit bezoek nieuwe investerings-overeenkomsten met andere private sector bedrijven en of financiële instellingen tot stand zullen komen.(GFC)