fbpx

IDB pleit voor sociale inclusie in onderwijs

GFC NIEUWS- Wat is de realiteit van inclusiviteit en educatie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied?

Dit onderwerp kwam recent naar voren tijdens een evenement van de Inter-American Development Bank, georganiseerd door de Counselor van Suriname in het kader van de ‘Internationale Dag voor Personen met een Beperking’.

Een krachtige ‘nee’ komt voort uit de vraag of we als samenleving kunnen accepteren dat mensen met een gehoorstoornis niet een gelijke kans krijgen om zich intellectueel te ontwikkelen. Toch is dit een vraagstuk welke de nodige aandacht vraagt, als wordt gekeken naar de beperkte kansen en mogelijkheden die aan deze doelgroep in de regio wordt gegeven.

Dit is de belangrijkste boodschap die werd gehaald uit de film Wiren The Movie van regisseur, Ivan Tai-Apin, na de première in Washington, DC.

IDB-vertegenwoordiger voor Suriname, Jade Tjon, schetste in dit kader het belang van inclusief onderwijs om de ontwikkeling en kansen van mensen met een beperking in de regio te bevorderen. Daarnaast introduceerde Tjon de inclusieagenda van de Bank, samengesteld door Suzanne Duryea, Econoom van de Sociale Sector van de IDB.

OOK INTERESSANT
Stichting Platform Frambo Nederland en NPS doneren aan het SVZ

In de marge van de première is een paneldiscussie gehouden over inclusief onderwijs.

Aan dit panel hebben voornamelijk personen met een beperking deelgenomen, waaronder Juan Pablo Salazar, gerenommeerd adviseur en activist voor de rechten van personen met een beperking alsook Wiren, hoofdfiguur van de film en burger van Suriname aan wiens leven deze film is opgedragen.

Wiren heeft zijn gehoor toegesproken met een emotionele boodschap in gebarentaal. De vertolking van zijn boodschap door ondersteunende technologie en de tolken werd mogelijk gemaakt door de IDB.

Met deze internationale ondersteuning aan Wiren The Movie geeft de IDB actief invulling aan het motto van de United Nations 2030 goals dat zegt: ‘Leave nobody behind’.