fbpx

ID-kaartenwet aangenomen in parlement

De Nationale Assemblée (DNA) heeft in de openbare vergadering van donderdag de ontwerpwet houdende regels voor het vervaardigen, uitgeven, afgeven, inhouden, en intrekken van ID-kaarten (ID-kaartenwet 2018) aangenomen met 28 stemmen.

De oppositie heeft zich onthouden van stemmen en verliet voor aanvang van de stemming de vergaderzaal. In hun motivering werd duidelijk dat de oppositie niet tegen de wet is, echter is er zoveel ruis die weggewerkt zou moeten worden door de regering. Onder andere baart de hoogte voor het uitvoeren en implementatie van de elektronische ID-kaart, iets meer dan US$ 9 miljoen, zorgen.

Deze wet heeft tot doel een betere identiteitsbeveiliging voor de burger mogelijk te maken middels de voorziening van biometrische en elektronische eigenschappen. Dit zal leiden tot een verbeterd elektronisch beheer van het identiteitenbestand, dat onder andere direct van invloed is op het beheer en de beveiliging van de bevolkingsboekhouding.

De identiteitskaarten die vervaardigd zullen worden bevatten onder andere een elektronische gegevensdrager naast de gegevens die op de kaart zijn genoteerd. De toegang tot de elektronische gegevens geschiedt uitsluitend middels een reader.

BEKIJK OOK  President Santokhi reikt ruim 300 grondbeschikkingen uit aan verpleegkundigen

De voorzitter van de DNA, Jennifer Simons, heeft Suriname gefeliciteerd met de aanname van deze wet. Echter vraagt het parlement aan de regering om nauw om te gaan met de waarschuwingen en beveiligingen die het parlement heeft aangegeven. Verder heeft het parlement de regering op het hart gedrukt om de speciale privacy wet die nodig is in 2019 in orde te maken.

“Het is een belangrijke stap die wij na zoveel jaren hebben gemaakt. Wij hopen dat de kaart zal zorgen voor veel meer gemak voor burgers en de regering en dat er een duidelijke vooruitgang zal zijn voor Suriname”, stelt voorzitter Simons.

Naast de assembleevoorzitter hebben ook de voorzitter van de commissie van rapporteurs, het lid André Misiekaba en de regering de felicitaties uitgebracht aan Suriname.(GFC)