fbpx
ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen.

De Krijgsraad zal vandaag, 30 oktober, de verzetsprocedure tegen voormalige president Desi Bouterse hervatten.

Het proces dat in 2012 begon, zal vanaf dit jaar worden gemonitord door Godfrey Smith SC, Senior Counsel, voormalig procureur-generaal van Belize, en voormalig rechter van het Hooggerechtshof in Belize en raadsheer-plaatsvervanger van het Gerechtshof van het Oost-Caribische gebied (Eastern Caribbean Supreme Court).

Er zal geen publiek aanwezig zijn bij de zitting, door de Covid-19-maatregelen. ICJ zegt in een verklaring dat hoewel Suriname een algemene verplichting heeft om ervoor te zorgen dat processen openbaar zijn, een beperking van de openbaarheid van een proces passend en zelfs noodzakelijk kan zijn om de volksgezondheid te beschermen.

De autoriteiten behouden echter de plicht om voorzieningen te treffen voor de openbaarheid van het proces, bijvoorbeeld door te zorgen dat de procedure via een live stream kan worden gevolgd, zegt ICJ. “In dit verband is het van cruciaal belang dat er wordt gestreefd naar transparantie, zowel tijdens het proces als ten aanzien van de uitkomst van de zitting.”

Bouterse werd op 29 november vorig jaar veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf terwijl hij nog president was. Er is nooit een arrestatiebevel uitgevaardigd met betrekking tot de aanklacht of de veroordeling. Bouterse werd schuldig bevonden aan het plannen en het geven van opdrachten voor de moord op 15 politieke gevangenen op 8 december 1982 in de militaire kazerne van Fort Zeelandia.

De verzetsprocedure startte op 22 januari dit jaar. De zaak werd echter uitgesteld tot 31 maart, omdat een van de rechters ziek was geworden. Vervolgens volgde de uitbraak van Covid-19 en werd het proces meerdere keren uitgesteld. Inhoudelijk is de zaak nog niet behandeld.’

De ICJ stelt dat de gerechtelijke procedure moet verlopen met de nodige onpartijdigheid, onafhankelijkheid en eerlijkheid voor alle betrokken partijen. Zij dringt erop aan dat de beginselen van de rechtsstaat door iedereen worden gerespecteerd.

De ICJ herinnert de autoriteiten aan de verplichting van de staat om te zorgen voor een eerlijk proces door een bekwaam, onafhankelijk en onpartijdig tribunaal, zoals gewaarborgd door artikel 14 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, waarbij Suriname partij is.

De ICJ verwijst ook naar de verplichting om verantwoording af te leggen over grove mensenrechtenschendingen, inclusief de buitengerechtelijke executies waarvan Bouterse wordt beschuldigd.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…