fbpx

Hypertensie doodt 8 miljoen mensen per jaar

Wereldwijd hebben bijna één miljard mensen een hoge bloeddruk (hypertensie). Van dit aantal woont twee derde in ontwikkelingslanden. Het is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden en het probleem blijft groeien. Hypertensie doodt bijna 8 miljoen mensen per jaar.

Wat is hoge bloeddruk of hypertensie? Bloeddruk is de kracht van het bloed tegen de slagaderwanden, terwijl deze door het lichaam circuleert. Hoge bloeddruk of hypertensie is het constant pompen van bloed door bloedvaten met excessieve kracht.

Hypertensie is meestal zonder symptomen, maar kan leiden tot hoofdpijn in de vroege ochtend, een bloedneus, onregelmatige hartslag en een zoemend geluid in de oren. Symptomen van ernstige hypertensie zijn vermoeidheid, misselijkheid, braken, verwardheid, angst, pijn op de borst en spierpijn.

De enige manier om hoge bloeddruk te ontdekken is om de bloeddruk te laten meten door een arts of een gezondheidsdeskundige. Het meten van de bloeddruk is snel en pijnloos.

De feestdagen in december zijn een geweldige tijd om met familieleden en vrienden door te brengen, maar deze festiviteiten gaan mogelijk gepaard met overdadig eten en drinken. Voeg daar de deadlines voor het werk aan toe en u hebt een prima recept voor stress en gezondheidsproblemen. Maar dat kunt u heel goed vermijden. Gezonde keuzes maken kan ziekterisico’s verlagen en zelfs uw leven verlengen.

BEKIJK OOK  Arrestant overlijdt op gang cellenhuis Nieuwe Haven

Volgens dr. Frank Hu, voorzitter van de voedingsafdeling van de T.H. van Harvard University, kunnen zelfs gematigde veranderingen op lange termijn voordelen opleveren. De American Heart Association beveelt minstens 150 minuten van matige fysieke activiteit per week aan, of 30 minuten beweging gedurende vijf dagen per week.

Naast fysieke activiteit, ontdekte een recente studie dat een paar specifieke acties je gezond kunnen houden en mogelijk je leven kunnen verlengen: zorgen voor een gezonde body mass index, gezonder eten, fysiek actief blijven, nooit roken en alcohol beperken tot matig drinken. Gezonde stappen zoals het beheersen van het gewicht kunnen ook het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes verminderen.

Hier zijn nog een paar tips voor de feestdagen:
– Kies meer fruit en groenten wanneer u op een kerstdiner bent.

– Beperk de alcoholinname. Matig drinken wordt beschouwd als een gemiddelde van niet meer dan één tot twee drankjes per dag voor mannen en één per dag voor vrouwen.

– Kijk uit voor stress als gevolg van te veel sociale verplichtingen en daarbij behorende uitgaven. Stress kan leiden tot overmatig eten, overmatig drinken en slaapgebrek, en dit kunnen factoren zijn voor hoge bloeddruk, gewichtstoename en obesitas.(GFC)