fbpx
HVB luidt Phagwafeest in met ‘Phagwa Warming Up Party’ en voedselpakketten voor zwakke gezinnen

De Hindoe-aanhang van de Hervorming- en Vernieuwings Beweging(HVB) heeft op vrijdag 3 maart met een ‘Phagwa Warming Up Party’, het Phagwafeest in het district Wanica ingeluid.

Het was een leerrijke culturele avond met een korte Phagwa-boodschap, toneel, Chautal en dans, zelfs ook van een Javaanse dansgroep.

Daarnaast heeft de HVB het leed van minder bedeelden enigszins kunnen verzachten door in de omgeving van Tout Lui Faut en het ressort Houttuin voedselpakketten uit te delen.

Phagwa, het feest van blijdschap en uitbundigheid, luidt volgens de Hindoekalender het nieuwe jaar 2074 en de lente in. Alle zorgen worden op deze dag opzij gezet.

De Surinaamse samenleving, waar de Hindoes deel van uitmaken, is multicultureel van aard. Indien de natie een duidelijk geformuleerd doel heeft alsook uitgaat van de gelijkheid en gelijkwaardigheid van alle mensen en alzo respect voor elkaars religieuze en culturele belevingen heeft, die ten dele Goddelijk zijn, dan is het natuurlijk en vanzelfsprekend dat het wederzijds respect een noodzakelijke voorwaarde is voor het vredig (voort) bestaan van de samenleving.

De kleuren bij het bepoederen van elkaar tijdens dit Holi-feest, geven in onze samenleving aan, onze kleurrijke bevolking, de verschillende rassen in hun oorspronkelijke vorm, maar ook de mix die in de loop der tijden is ontstaan. Zie daar onze tolerantie ten opzichte van elkaar, de gemengde voortplanting en het kleurrijke in onze cultuur en geschiedenis.

De geurtjes, het water, die wij op elkaar besprenkelen geven symbolisch aan dat de natuur weer in bloei staat. Trouwens voldoende water hebben of geven staat altijd in het teken van leven. Bij water denken wij ook aan schoonmaak, hygiëne en het hydrateren van ons lichaam. Ook een ander belangrijk natuur-element bij de viering van de Holi Phagwa.

De eigenlijke symboliek van het Holi-feest is de overwinning, van licht op duisternis, van edelmoedig zijn op hebzuchtigheid en egoïsme, gul zijn op gierig doen, verantwoordelijk handelen op onverantwoordelijkheid, van kennis op onwetendheid, van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid, kortom het goede overwint het kwade. Het is een lente-, nieuwjaars-, en overwinningsfeest.

De holikaverbranding met vuur als 2e natuur-element karakteriseert deze belangrijke overwinning.

Ons land maakt moeilijke tijden door. De Hervormings en Vernieuwings Beweging en haar werkers blijven ondanks deze situatie op verschillende fronten een significante bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling en vooruitgang van ons geliefd land, werd naar voren gebracht.

Zowel in de uitvoerende macht als in DNA ondersteunen en werken wij mee aan wetten en maatregelen om het leed van met name de minder draagkrachtigen te verzachten.

Ook buiten het overheidsgebeuren om zorgt de HVB ervoor dat wij de noodlijdende burger of organisaties die opkomen voor het belang van hulpbehoevenden, waar nodig te hulp schieten. Zij het met de juiste voorlichting ter zake zo niet directe hulp in welke vorm dan ook, uiteraard binnen het vermogen van de Beweging. Dit draagt de Holi-gedachte dan ook uit, ‘het overwinnen van alles wat niet goed is’.

Natuurlijk mag bij dit harde werken enige feestvreugde niet ontbreken. Op maandag 13 maart vieren meer dan een miljard mensen over de hele wereld het Holi-feest. Dit feest betekent een doorbreking van alle barrières die de mensen scheiden.

Iedereen neemt op basis van gelijkheid deel aan het volksplezier: mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, armen, rijken, mensen van alle gezindten. Op deze dag zijn alle mensen gelijk, ieder mens is een gelijkwaardige druppel in de oceaan van de mensheid.

De mensen omhelzen elkaar, wensen elkander het beste toe, en brengen de dag gezamenlijk in eenheid en harmonie door. Jammer dat de geest van Holi maar van korte duur is. De mens zou het kwaad moeten blijven bestrijden en streven naar een liefdevolle en humanere samenleving.

In Suriname is het Phagwafeest verheven tot een nationale feestdag, die door alle bevolkingsgroepen wordt gerespecteerd en meegevierd.

De HVB feliciteert daarom de totale Surinaamse samenleving in het bijzonder onze Hindoe broeders en zusters met dit Holi-gebeuren en wenst een ieder een Subh Holi toe.(GFC)

Meer nieuws

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Teveel zoetmakers nu ook gelinkt aan ADHD

GFC NIEUWS- Het gebruik van teveel fructose ( zoetmakers) wordt nu ook gelinkt aan ADHD( (attention deficit hyperactivity disorder), ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis…

De waardigheid van vrouwen

GFC NIEUWS- Onmenselijke vormen van huiselijk geweld waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen, lijken vandaag de dag geen uitzondering meer te zijn….

CBB speelt in op klachten burgerij

GFC NIEUWS- Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft kennisgenomen van de vele klachten van de burgerij met betrekking tot haar dienstverlening. Dikke mensen slanken…