fbpx
HVB: Kerst in het licht van transformatie en vernieuwing

Nu de kerstdagen en de jaarwisseling zich aandienen, staan we met z’n allen in de startblokken om feest te vieren.Het zal geen gemakkelijke financiële opgave zijn om in deze tijd, waarbij een dubbeltje drie keer moet worden omgedraaid alvorens uit te geven,de feestdagen in te gaan.

Een tijd waarin het goochelen geblazen is om de eindjes aan elkaar te knopen, want doe je dat niet dan houd je maand over in plaats van salaris. Geld kun je maar een keer uitgeven en in tijden van schaarste is het beter de kooplust in bedwang te houden dan gehoor te geven aan een misschien wel te snel gecreëerde behoefte.

Maar, hoe nu feest te vieren met Kerst en Oud-en Nieuw?

Feesten veronderstelt bij uitstek geld uitgeven, voor een nieuwe paar schoenen terwijl de schoenenrekken geen plaats meer kunnen bieden voor nog een paar, voor een nieuwe outfit terwijl de klerenkast uitpuilt van ongedragen kledingstukken en voor voedsel en drank die het liefst als exclusief kan worden aangemerkt.

Hoe kunnen we inhoud geven aan het goede leven, waar Kerst een onderdeel van is, als het gaat om vreugdevolle saamhorigheid. Op welke wijze kunnen we invulling geven aan het feesten zonder dat we onze klaagzang al op de tweede dag van januari 2018 beginnen. Dan maar niet feesten?! Dat is een optie waar niemand zich aan zal wagen.

Een van de waarden die de HVB belangrijk vindt is verantwoordelijkheid. Feesten en verantwoordelijkheid, het lijkt een contradictio in terminis. Toch is het niet zo. Er kan met matigheid en verantwoordelijkheid feest gevierd worden zonder dat er aan de feestvreugde moet worden ingeboet. Met andere woorden het zijn niet de uiterlijke verschijningen als dure kleren, het exclusieve eten en drinken of de chique ambiance die het feest doen slagen.

Het gaat meer om de juiste intentie en de essentiële betekenis van Kerst. Wanneer onze intentie gericht is op het verantwoord uitgeven van geld (ook als het om feesten gaat), dan zal matigen geen enkel beletsel vormen om in goed gemoed de feestdagen in te gaan.

De Bijbelse tekst Galaten 5: 22 leert ons het volgende daarover: “ Maar de vrucht des Geestes is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, goedertierenheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, matigheid”.

Het wordt vaker gezegd: De tijd van de grote idealen zijn voorbij. Maar, wat is er mis met het hebben van idealen? Begint de realiteit van een verantwoord leven niet met de idealen die wij daarover hebben? Door te willen hervormen en vernieuwen kiest de HVB voor het hoog houden van idealen. Want, hervormen en vernieuwen beginnen met het idee dat je hebt over die twee concepten.

Het veld waarin de vernieuwingen en hervormingen moeten plaatsvinden is het dagelijks bestaan. In ons dagelijks bestaan hoort ook het uitgeven van geld, of liever het ”verantwoord” uitgeven van geld. Verantwoord geld uitgeven betekent niet meer uitgeven dan we verdienen. Daarnaast betekent het ook dat wij niet moeten verspillen, eten weggooien is een voorbeeld van onbedachtzame verspilling.

De HVB spoort de gemeenschap dan aan om verantwoord en met mate te feesten. Dat is niet alleen voor het individu zinvol, doch komt de hele gemeenschap ten goede.

Dit verantwoord omgaan met middelen heeft gemaakt dat de HVB het hele jaar door veel meer sociale projecten heeft kunnen uitvoeren dan normaal. Zo heeft de Genderraad van de HVB het op zich genomen de bewoners en cliënten van de Stichting Bureau Thuis en Daklozen op donderdag 21 december te trakteren op een goed verzorgde kerstviering. Bij deze gelegenheid werden ook kledingstukken aan deze opvang geschonken’.

Ongeacht geloof of etnische achtergrond, de HVB wenst een ieder harmonieuze en ingetogen Kerstdagen toe.

(GFC)

Meer nieuws

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…