fbpx

Humberto Tan schrijft kinderboek Pirouette in Paramaribo

GFC NIEUWS- Op verzoek van De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft Humberto Tan een bijzonder kinderboek geschreven ter gelegenheid van De Grote Suriname-tentoonstelling.

De veelzijdige historische tentoonstelling over het land Suriname opent voor het publiek op zaterdag 5 oktober.

Humberto schreef een inspirerend verhaal over de elfjarige Gerda uit Paramaribo die ballerina wil worden. Als ze danst, voelt ze zich vrij. Maar om echt professioneel danseres te worden, zal ze moeten worden toegelaten tot de Dansvakopleiding aan het Conservatorium in Den Haag. Ze gaat op reis, haar droom tegemoet. Eenmaal in Nederland vraagt de balletopleiding het uiterste van haar, en Gerda mist haar familie en Suriname. Is haar droom sterk genoeg om al het andere te overwinnen?

De illustraties zijn gemaakt door mode-illustrator Judith van den Hoek en het boek is voor kinderen vanaf 9 jaar.

Het is vanaf 3 oktober verkrijgbaar (€ 15,99) in de boekhandel, en vanaf 5 oktober te koop in de Museumshop van De Nieuwe Kerk.

Over De Grote Suriname-tentoonstelling

De tentoonstelling vertelt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners – van zeer verschillende achtergronden – vanuit verrassende perspectieven, met vele eyeopeners.

BEKIJK OOK
De toekomst van het land ligt in de technische richting

In een spectaculaire setting reizen bezoekers door het land en zijn geschiedenis aan de hand van ruim driehonderd objecten en levensgrote visualisaties.

Het verhaal bestrijkt de hele cultuurgeschiedenis, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Directe aanleiding voor de tentoonstelling is de 45ste verjaardag van het onafhankelijke Suriname in 2020.

De geschiedenis van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs, terwijl beide landen een eeuwenlange historie delen.

Daaruit ontstond de ambitie om het land, de bewoners en zijn geschiedenis, met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek.

Het land verdient die aandacht. In een tentoonstelling die, net als Suriname zelf, veelzijdig en kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.

De Grote Suriname-tentoonstelling is te zien in de Nieuwe Kerk Amsterdam vanaf zaterdag 5 oktober tot en met zondag 2 februari 2020, dagelijks van 10 tot 17 uur.