fbpx

Huismoeders hebben het zwaar, vandaar toename depressiviteit, eenzaamheid en ongelukkig zijn

INGEZONDEN- Het is een van de zwaarste, saaiste en meest ondankbaarste ‘beroepen’ in de wereld. Je kunt nooit promotie maken en krijgt in de meeste gevallen niet de bijzondere waardering die je eigenlijk verdient.

Huismoeders worden heden ten dagen steeds vaker geconfronteerd met ernstige depressiviteit.

In mijn vriendinnenkring heb ik al langer te maken met klagende huismoeders die beweren het erg moeilijk te hebben in het leven.

Ze vinden hun leefkwaliteit verre van ideaal en geven eerlijk toe dat ze ongelukkig zijn en zich ondergewaardeerd voelen.

Ikzelf heb als werkende vrouw zonder kinderen een heel ander soort leven en kan mij toch goed inleven waarom huismoeders zoveel klagen. Ik heb begrip voor hun benaderde positie.

Ik geef het je maar te doen om jaar in en jaar uit de hele dag het huis schoon te maken, te strijken, de was te doen, kinderen op te voeden, wat beslist niet eenvoudig is, koken voor manneke en kinderen, boodschappen halen en tegenwoordig ook nog de administratie op orde houden.

Je kunt nooit echt vakantie nemen, er is nooit rust!

En als je voor de dag klaar bent kan je kort daarna weer opnieuw beginnen. Het houdt maar niet op, tot de kids groot en uit huis zijn. En dan nog zijn de zorgen nog niet weg.

BEKIJK OOK
Waterschapsverkiezingen met oog op ontwikkeling rijstpolders

En tel daarbij nog op dat je niet zoveel kan socializen in vergelijking met werkende vrouwen. Een leven in sleur en de hele dag met kleine kinderen praten of ze waarschuwen!

Daar lijkt geen vrouw vrolijk van te worden of op te knappen.

Ja, een jaartje huisvrouw zijn gaat nog wel. Maar ik heb te doen met huismoeders die de zorg van vier of meer kinderen op zich hebben. Ze zijn zo 25 jaar van hun leven kwijt aan deze zware taken.

Dat zoveel huismoeders in mijn kring zo frequent klagen dat ze erg ongelukkig en eenzaam zijn en in diepe depressies belanden, begrijp ik dus helemaal.

Wij moeten erkennen dat het huisvrouw zijn inderdaad een van de moeilijkste en saaiste beroepen is en zouden de toenemende depressiviteit onder deze vrouwen veel serieuzer moeten nemen.

Geef huisvrouwen de  waardering die ze verdienen.

Mevrouw S. Cruden

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.