fbpx

Huiselijk geweld tijdens zwangerschap gekoppeld aan structurele hersenveranderingen baby’s

GFC NIEUWSREDACTIE- Huiselijk geweld tegen vrouwen tijdens de zwangerschap kan mogelijk een aanzienlijke impact hebben op hoe de hersenen van de ongeboren baby zich ontwikkelen, volgens een nieuwe studie.

Onderzoekers van de Universiteit van Bath, in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Kaapstad, analyseerden hersenscans van 143 Zuid-Afrikaanse baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap was blootgesteld aan intiem partnergeweld (IPV).

Intiem partnergeweld omvat emotioneel, fysiek en/of seksueel misbruik of aanranding. MRI-scans van de hersenen werden genomen toen baby’s gemiddeld slechts 3 weken oud waren, dus alle waargenomen veranderingen hebben zich waarschijnlijk in de baarmoeder ontwikkeld.

Door hun bevindingen te publiceren in het tijdschrift Developmental Cognitive Neuroscience, meldt het onderzoeksteam dat maternale blootstelling aan IPV tijdens de zwangerschap geassocieerd is met veranderingen in de hersenstructuur bij jonge baby’s die kort na de geboorte zijn ge├»dentificeerd.

Dit was duidelijk, zelfs toen de onderzoekers rekening hielden met het alcoholgebruik en roken van de moeder tijdens de zwangerschap, evenals zwangerschapscomplicaties.

Belangrijk is dat de effecten van IPV-blootstelling kunnen verschillen per geslacht van de baby. Voor meisjes was de blootstelling van hun moeder aan IPV tijdens de zwangerschap gekoppeld aan een kleinere amygdala, een gebied van de hersenen dat betrokken is bij emotionele en sociale ontwikkeling.

Voor jongens werd IPV-blootstelling in plaats daarvan geassocieerd met een grotere caudate nucleus, een gebied van de hersenen dat betrokken is bij meerdere functies, waaronder de uitvoering van beweging, leren, geheugen, beloning en motivatie.

OOK INTERESSANT
Vrouwen die in ploegendiensten werken lopen risico op erge ziekten

Vroege veranderingen in hersenstructuren kunnen verklaren waarom kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap hoge niveaus van stress ervaren, meer kans hebben op psychologische problemen in de kindertijd of op latere leeftijd.

Sekseverschillen in de ontwikkeling van de hersenen kunnen ook helpen verklaren waarom meisjes en jongens vaak verschillende psychische problemen ontwikkelen. De onderzoekers waarschuwden echter dat de studie de emotionele en cognitieve ontwikkeling bij kinderen niet analyseerde.

Hoofdonderzoeker, Dr. Lucy Hiscox van de afdeling Psychologie in Bath, legde uit: “Onze bevindingen zijn een oproep om te handelen naar de drie V’s van bewustzijn van huiselijk geweld: herkennen, reageren en verwijzen. Voorkomen of snel handelen om vrouwen te helpen ontsnappen aan huiselijk geweld kan een effectieve manier zijn om een gezonde hersenontwikkeling bij kinderen te ondersteunen. ”

Terwijl eerdere studies hebben gekeken naar de impact van maternale stress tijdens de zwangerschap en de impact ervan op de hersenontwikkeling van kinderen, is dit de eerste om huiselijk geweld te onderzoeken.

De kinderen die betrokken zijn bij deze studie zijn nu 8-9 jaar oud en vervolgonderzoek test of de verschillen in hersenstructuur die op 3 weken oud worden gezien, aanhouden of veranderen naarmate ze ouder worden.