Huisartsen in Suriname die nalatig zijn moeten worden aangeklaagd, zegt waarnemer

huisarts dokter

Huisartsen in Suriname die ernstige medische signalen negeren of hun patiënten jarenlang onvolledig behandelen en weigeren door te verwijzen naar de specialist zouden in bepaalde gevallen moeten worden aangeklaagd.

Dat zegt Suriname – analist R. Pinas in gesprek met GFC Nieuws naar aanleiding van verschillende persoonlijke ervaringen met patiënten uit zijn omgeving.

Een van de voorbeelden die hij aanhaalt betreft een oudere vrouw die jarenlang door haar huisarts werd behandeld voor vage buikklachten en onregelmatige stoelgang.

Ondanks herhaalde signalen werd zij nooit doorverwezen voor een coloscopie, een inwendig darmonderzoek dat vaak wordt gebruikt om afwijkingen zoals poliepen of tumoren op te sporen.

Pas toen de vrouw niet meer kon ontlasten en met spoed naar het Academisch ziekenhuis Paramaribo (AZP) moest worden gebracht werd duidelijk dat haar dikke darm volledig geblokkeerd was door een kwaadaardige tumor.

Een spoedoperatie in het AZP, vervolgens nog twee en een langdurige chemokuur redde haar leven, maar de jarenlange vertraging had volgens Pinas veel ellende kunnen voorkomen.

Het vroegtijdig opsporen van darmkanker vergroot namelijk de kans op herstel aanzienlijk met veel minder ingrijpende operaties.

Hij noemt ook het geval van een vriend die bij een andere huisarts onder behandeling stond vanwege langdurig lage ijzerwaarden in het bloed.

“Iedere arts zou moeten weten dat chronisch lage ijzerwaarden bij een man zonder duidelijke verklaring altijd aanleiding moeten zijn voor verder onderzoek,” aldus de objectieve waarnemer.

“Ik heb mijn vriend tientallen keren gezegd dat hij een verwijzing moest eisen voor uitgebreider onderzoek. De huisarts bleef volhouden dat er niets aan de hand was.”

Uiteindelijk bleek de man leukemie te hebben. Toen de diagnose gesteld werd, was het al te laat. Hij is inmiddels overleden.

Volgens de Amerikaanse Mayo Clinic kan langdurig onverklaarbaar ijzertekort bij mannen wijzen op ernstige onderliggende aandoeningen zoals inwendige bloedingen, darmkanker of bloedziekten zoals leukemie.

Ook het National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten bevestigt dat zulke afwijkingen altijd aanleiding moeten zijn voor aanvullend onderzoek, waaronder een VBB (volledig bloedbeeld) of coloscopie. (Bron: NIH – Iron Deficiency Anemia)

Pinas, die zelf bekendstaat als een scherpe waarnemer met een IQ van 134 volgens de Wechsler Intelligence Scale, vindt dat sommige huisartsen in Suriname hun verantwoordelijkheid niet serieus genoeg nemen.

“Het is niet de bedoeling dat je als patiënt zomaar klakkeloos vertrouwt op de woorden van de huisarts. Je moet zelf ook vragen durven stellen, je recht op nader onderzoek opeisen en niet zomaar genoegen nemen met oppervlakkige behandelingen en adviezen.”

Volgens hem komt het bovendien regelmatig voor dat bij bloedonderzoeken in Suriname slechts een beperkt aantal parameters getest wordt, terwijl uitgebreider onderzoek veel eerder aanwijzingen had kunnen geven over ernstige ziekten.

“Dit gaat niet om incidenten,” zegt hij. “Er zijn vaker situaties waarbij huisartsen pas in actie komen als het al of bijna te laat is.

Er moet een cultuuromslag komen waarin men niet alleen vertrouwen heeft in artsen, maar ook leert om kritisch en alert te blijven.”

Hij roept patiënten op om hun eigen gezondheid actief te volgen en artsen verantwoordelijk te houden wanneer klachten langdurig genegeerd worden.

Foto ter illustratie.