fbpx
Houtproducenten binnenland bespreken bosmonitoringssysteem met RO-minister

GFC NIEUWS- De organisatie van Binnenlandse Houtproducenten (BHP) vindt dat het nieuw bosmonitoringssysteem veel onduidelijkheden bevat.

Een delegatie van de organisatie heeft in dat kader een bezoek gebracht aan de minister van Regionale Ontwikkeling (RO) Edgar Dikan.

De delegatieleden hebben daarbij enkele knelpunten die zij ervaren met de Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS) aangekaart. Dit systeem is in juli ingevoerd en gelanceerd door de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).

De houtproducenten zijn van mening dat het nieuw proces niet alleen veel onduidelijkheden bevat, maar dat het tijdstip waarin die is gelanceerd en waarin de trainingen moeten plaatsvinden, te kort zijn.

Ook rond de trainingen stuit het de organisatie tegen de borst, hoe de afvaardiging van mensen geschiedt.

Ze zijn van mening dat er een grote kans bestaat dat het gezag personen afvaardigt die niet eens bezig zijn met houtverwerking, terwijl zij in hun organisatie over genoeg leden beschikken die wel weet hebben van de houtsector en de training eventueel beter tot zich zouden kunnen nemen. Dit proces stuit volgens hen tegen afspraken die reeds eerder zijn gemaakt met het ministerie van RO.

Vanwege het feit dat het ministerie van RO een ondersteunende rol vervult in dit proces, heeft de organisatie de minister gevraagd als medium op te treden tussen de organisatie, SBB en het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB).

De organisatie wil graag samen met de ministers van RO, RGB en de leiding van SBB aan tafel gaan om deze zaken middels een kleine presentatie aan de orde te brengen. Ook wil ze eventueel met voorstellen komen welke voordelig moeten blijken zowel voor SBB, de dorpen en de houtproducenten zelf.

Minister Dikan heeft de groep aangehoord en stelde contact te zullen opnemen met zijn collega van RGB, alsook de leiding van SBB.

De minister is de mening toegedaan dat alle partijen het recht hebben hun speerpunten naar voren te brengen over het nieuw systeem.

Het nieuw monitoringssysteem werd ontwikkeld om de controle op illegale houtkap te vergemakkelijken en te zorgen voor een verbeterde dienstverlening.

Meer nieuws

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…