Houd je hoofd erbij op Valentijnsdag

GFC NIEUWSREDACTIE- Het is Valentijnsdag. Kleine ondernemers en grote bedrijven over de hele wereld staan klaar om hun winkels, bars en restaurants te vullen met kaarsen, harten en allerlei soorten geschenken en speciale promotiepakketten samen te stellen om er je geliefde mee te verwennen.

Op welke manier je dat ook doet, één ding staat vast: veiligheid boven alles. Zeker als het gaat om seks.

De arts John Sewratan windt er geen doekjes om: “Ik zeg altijd: blijf veilig. Als je niet echt een goede relatie hebt of in een onzekere relatie zit, dan liever geen seks. Echt heel veilig seks is met een condoom. Andere voorbehoedsmiddelen zijn prima om geen kinderen te krijgen. Maar een condoom is het enige om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen. Ik zou vooral de tieners daarop willen wijzen.”

“Houd in je achterhoofd: wat, als er iets misgaat? Wat, als je hiv oploopt? Tegenwoordig is het wel zo dat we remmers hebben, maar het blijft een infectie, die gaat knagen aan jezelf. Je gaat gewoon een ziekte oplopen, waarvan je later heel veel spijt hebt, maar dan kan je niet terugdraaien. Denk erover na als je seks wil hebben met je partner of de partner die je pas heb leren kennen. En als je je partner helemaal niet kent of pas hebt leren kennen, adviseer ik om geen seks te hebben. Leer je partner eerst goed kennen.”

Maar ook de volwassenen mogen beter letten op hun verantwoordelijkheden. “Die mensen weten het natuurlijk veel beter en zij hebben al een beetje ervaring, maar ook aan die mensen zou ik willen zeggen: denk even aan gezinsplanning. Heb je al kinderen, ga na of je het budget hebt voor nog een kind. Maar over het algemeen zeg ik: wil je seks hebben, vrij veilig en voorkom ziektes. Heb in ieder geval een Happy Valentine, verwennen jullie elkaar en weet hoe je dat doet, zodat je er morgen geen spijt van hebt.”

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is een condoom een eenvoudig en goedkoop middel, maar beschermt het bij consequent en correct gebruik tegen de overdracht van hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Bevordering van condoomgebruik is een essentieel onderdeel van het hiv-preventieprogramma. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat condooms van hoge kwaliteit op de juiste manier worden vervaardigd, gekocht, bewaard, verdeeld en gehanteerd, want als condooms lekken of scheuren, kunnen ze geen adequate bescherming bieden.

In de afgelopen periode is in Suriname de behoefte aan condooms toegenomen, heeft Ethel Pengel als voorzitter van Stichting Double Positive eerder verklaard. Deze organisatie heeft vaker samengewerkt met partners zoals Intermed Caribe om de samenleving niet alleen te voorzien van informatie over de rol die condooms spelen bij safe sex, maar ook de beschikbaarheid van deze voorbehoedsmiddelen zoveel als mogelijk helpen vergroten.