fbpx

Hoogleraar in Nijmegen wil xtc legaliseren

Legaliseer xtc. Dat bepleit Kees Kramers, internist-klinisch farmacoloog van het Radboud Universitair Medisch Centrum in het Nederlandse Nijmegen. Legale pillen leiden volgens hem tot minder criminaliteit en minder dumpen van gevaarlijk chemisch drugsafval.

Kramers, tevens hoogleraar medicatieveiligheid, heeft liever dat zijn studerende kinderen af en toe een xtc-pil nemen dan dat zij dagelijks alcohol drinken. Dat zegt hij niet omdat xtc ongevaarlijk is, maar omdat alcohol een veel groter probleem vormt. ”Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige hersenschade kan zorgen, is dat bij xtc minder duidelijk.”

BEKIJK OOK
Regering en VES gaan voor constructieve samenwerking

Anders dan alcohol heeft xtc geen sterke verslavende werking, stelt Kramers. “Xtc doet iets met je zenuwen. Bij een tweede keer heb je er minder effect van. Een zware gebruiker gebruikt xtc ongeveer twee keer per week en vaak stopt die er na een jaartje of vijf ook wel mee.”