Hoog sterftecijfer onder Inheemsen door coronavirus

GFC NIEUWSREDACTIE- Sinds de uitbraak van Covid-19 in maart vorig jaar tot eind februari dit jaar, zijn in totaal 28 Inheemsen overleden aan deze ziekte.

Dit blijkt uit cijfers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Op 28 februari staan op het Covid-19-dashboard in totaal 172 doden geregistreerd in Suriname, waarvan 16,2 % sterfgevallen onder Inheemsen.

Dit is een hoog sterftecijfer. Het is hoger geweest op 21 september 2020 met 18 van de 97 sterfgevallen (18,5%). Het Bureau van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (Bureau VIDS) had toen deze cijfers verzameld met informatie van het BOG, Medische Zending (MZ) en uit Inheemse dorpen.

In vergelijking met andere bevolkingsgroepen is het sterftepercentage onder de Inheemsen het twee na hoogste sterftecijfer. Maar gelet op het feit dat de Inheemsen slechts 4% uitmaken van de totale Surinaamse bevolking, is dit een ernstige impact van de Covid-19-uitbraak onder de Inheemse volken van Suriname, meldt VIDS.

De grootste uitbraak van Covid-19 onder Inheemsen was in de maanden augustus en september. De eerste besmetting werd in juni geregistreerd in Sipaliwini Savanna en de meeste besmettingen (68) in West Suriname.

Er zijn ook niet-geregistreerde besmettingen geweest, waar de Inheemsen zich niet lieten testen op het corona virus en eigen medicatie gebruikten. Daardoor is het niet duidelijk hoeveel Inheemsen besmet zijn geraakt met het corona virus.

Volgens cijfers van het BOG van 22 september was van het totaal aantal Covid-19-besmettingen in Suriname 20% onder Inheemsen.

Overige berichten