fbpx

Hoofdcontracten Staatsolie Nearshore Drilling Project succesvol aanbesteed en gegund

Staatsolie Maatschappij Suriname heeft een contract getekend met Seadrill Limited voor het leveren van boorplatformdiensten in het nearshore-gebied voor de kust van Suriname.

Seadrill zal het boorplatform, de West Castor, in het eerste kwartaal van 2019 naar Suriname mobiliseren om boringen te verrichten.

Staatsolie begint in april 2019 met het boren van negen exploratieputten. De uitvoering van dit project is verdeeld over drie hoofdcontracten: Drilling Rig, Logistics en Integrated Rig Services.

Op 27 november 2018 tekende Staatsolie al het Logistics contract met Medserv International.

Medserv is in samenwerking met lokale partner Kuldipsingh, belast met onder meer de logistiek van mens en materiaal en het transport van schepen.

Het derde contract, Rig Services, is gegund aan Halliburton voor ondersteunende diensten zoals het positioneren van het boorplatform. Verwachtbaar is, dat dit contract binnenkort wordt ondertekend.

In september 2018 heeft Staatsolie een intentieverklaring ondertekend met de kustwacht van Suriname om de veiligheid tijdens de boorwerkzaamheden te garanderen.

Met de gunning van de hoofdcontracten wordt een voorbereidingsfase van achttien maanden afgesloten, waarin onder andere sociale- en milieu-impact veiligheidsstudies, evenals een gedetailleerd ontwerp van de bronnen is uitgevoerd. De contracten hebben een looptijd van twaalf maanden.

Tijdens de onderhandelingen was een van Staatsolies uitgangspunten dat de economische voordelen van dit project zoveel als mogelijk Suriname ten goede komen door onder andere de betrokkenheid van Surinaamse bedrijven.

BEKIJK OOK  Groenten in Suriname bevatten zeer ziekmakende gifstoffen? Landbouwers oneens

Het Nearshore Drilling Project houdt in dat Staatsolie in april 2019 tot het eerste kwartaal van 2020 negen exploratieputten boort in zee vlak voor de kust. Dit gebied tot veertig kilometer uit de kustlijn wordt de nearshore genoemd en heeft waterdieptes tot dertig meter.

Door nearshore-oliereserves op te sporen, wil Staatsolie de lange termijn productie veiligstellen. Dit is de eerste stap om dit doel te bereiken. Het boorprogramma wordt in eigen beheer uitgevoerd.

Seadrill is een offshore boorcontractor gevestigd in Bermuda, actief in onder andere Angola, Brunei, de Republiek Congo, Indonesië, Maleisië, Nigeria en Noorwegen.

Medserv International levert logistieke ondersteuning en diensten, inclusief ontwerp van installaties en apparatuur die worden gebruikt voor de exploratie en productie van olie en gas uit offshore-velden.

Het bedrijf opereert vanuit zijn vaste basis in Malta, maar ook Cyprus, Egypte, Oman en Irak en is met een kantoor vertegenwoordigd in Libië.

Het Amerikaanse Halliburton is een van ‘s werelds grootste olieveldservicebedrijven, met vestigingen in meer dan zeventig landen. Het bedrijf is geen onbekende in Suriname en heeft bij Staatsolie reeds diverse onshore booroperaties ondersteund.(GFC)