fbpx
Hoofdbestuurslid STREI! uit bezorgdheid over betaling waarborgsom

GFC NIEUWS- Hoofdbestuurslid Zakarija Soemita van de politieke partij STREI! uit zijn ernstige bezorgdheid over het betalen van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen van 25 mei.

Politieke partijen die willen deelnemen aan de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 25 mei moeten een waarborgsom betalen van SRD 96.250.

“Onlangs heeft vicepresident Ashin Adhin aangegeven dat mogelijk de verkiezingen van 25 mei worden uitgesteld, vanwege het uitbreken van Covid-19 in Suriname. Het betalen van de waarborgsom dient tussen 16 en 21 maart plaats te vinden.

Als er 10 politieke partijen meedoen aan de komende verkiezingen int de staat gelijk SRD 962.500 haalt Soemita aan.
Hij wijst erop dat hierdoor een behoorlijk groot bedrag onder het beheer van de staat komt. De partijen die 1% aan stemmen van het totaal aan kiesgerechtigden halen, krijgen de waarborgsom terug.

De vraag die bij hem rijst is: waarom zouden de politieke partijen nu al deze waarborgsom moeten betalen terwijl de mogelijkheid bestaat dat de regering de verkiezingen zal verschuiven?

Het risico dat men volgens hem loopt, is dat politieke partijen na een periode van uitstel geen garantie hebben dat ze hun waarborgsom terug krijgen. “Het is bekend dat deze regering onbekwaam en onbetrouwbaar is in haar financieel beleid,” stelt hij.

Ook wilt hij niet dat de regering met het geïnde gelden mogelijk beleidszaken gaat financieren. Hij doet tenslotte een dringend beroep op het parlement om uitstel van de vastgestelde betalingsdatum van het waarborgsom te overwegen, totdat er duidelijkheid komt in deze zaak.

Echter heeft vicepresident (vp) Ashwin Adhin gezegd dat het uitstellen van de verkiezingen nu niet aan de orde is. De vp zei maandagavond op de reguliere persconferentie waarbij er een update werd gegeven over Covid-19 dat er geen besluit tot uitstellen van de verkiezingen is genomen.

Meer nieuws

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…