fbpx

Hongerige piloot en captain vliegen elkaar in de haren – op 11.000 meter hoogte

A hungry man is an angry man, zong de zanger, en dat geldt op 11 kilometer hoogte nog steeds. Twee piloten van Iraqi Airways zijn donderdag geschorst omdat zij tijdens een internationale vlucht met elkaar op de vuist gingen. De aanleiding voor de strijd: het recht op een warme maaltijd.

Het incident vond op 23 juli plaats tijdens een vlucht van de Iraanse stad Mashhad naar de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het toestel had 157 passagiers aan boord.

In zijn verweer schrijft de copiloot dat de captain een stewardess verbood “mij een maaltijd te brengen, onder het voorwendsel dat ik hem niet om toestemming had gevraagd.”

Nadat de captain zijn eigen maaltijd op had, “sloeg en beledigde hij mij, wat de komst van een veiligheidsagent tot gevolg had”, vervolgt hij.

BEKIJK OOK  Granman Velantie brengt historisch bezoek aan vp Brunswijk

Zelfverdediging

De twee brachten het vliegtuig veilig aan de grond, maar gingen vervolgens gewoon verder met hun ruzie die zo uit de hand liep, dat de cockpit schade opliep.

De piloot zou daarbij zijn collega opnieuw geslagen en beledigd hebben, waarna die zelf ook uithaalde: “Ik moest mijzelf verdedigen.”

Beide vliegers zijn geschorst, liet de luchtvaartmaatschappij donderdag weten en waarschuwde dat de vechtersbazen een levenslang vliegverbod riskeren.

Vrijdag schreef The New Arab dat het Iraakse ministerie van Transport zegt dat captain Ali Ahmed Yaqub met pensioen zal gaan en zijn collega Ali Ahmed Salih zal worden ontslagen.