fbpx

Hong Kong-studie: 90% vermindering van COVID-19-sterfgevallen na boosterdosis

GFC NIEUWSREDACTIE- Een booster (derde) dosis van een SARS-CoV-2-vaccin kan zorgen voor een vermindering van 90% van de sterfte bij mensen met meerdere gezondheidsproblemen in vergelijking met 2 doses, volgens een nieuwe studie uit Hong Kong gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

“We vonden een aanzienlijk verminderd risico op COVID-19-gerelateerde sterfte bij volwassenen met multimorbiditeit die een homologe boosterdosis BNT162b2, een mRNA-vaccin of CoronaVac, een geïnactiveerd vaccin tegen het hele virus kregen”, schrijft Dr. Esther Chan, Li Ka Shing Faculty of Medicine, The University of Hong Kong en Laboratory of Data Discovery for Health, Hong Kong, met coauteurs.

“Deze resultaten ondersteunen de effectiviteit van boosterdoses van vaccins van 2 verschillende technologische platforms bij het verlagen van de mortaliteit onder mensen met multimorbiditeit te midden van de Omicron-epidemie.”

Toen de Omicron (BA.2) variant epidemie Eind 2021 Hongkong trof, rapporteerde de stad het hoogste COVID-19-sterftecijfer wereldwijd in vergelijking met de bevolking van 7,5 miljoen mensen.

OOK INTERESSANT
Explosies van e-sigaretten veroorzaken dodelijke verwondingen

Sinds 11 november 2021 konden ouderen, zorgverleners en andere prioritaire groepen een boosterdosis krijgen van het BNT162b2 mRNA (Fosun-BioNTech, gelijk aan Pfizer-BioNTech buiten China) of CoronaVac (Sinovac) vaccin.

Vanaf 1 januari 2022 kwamen alle anderen in aanmerking, wat resulteerde in meer dan 3 miljoen mensen die boosterdoses kregen in de eerste 4 maanden van 2022.

“Onze bevindingen suggereren dat deze tijdige, massale volksgezondheidsmaatregel aannemelijk een cruciale rol heeft gespeeld bij het verlagen van het sterftecijfer te midden van de epidemie, vooral onder mensen die leven met multimorbiditeit,” schrijft Francisco Lai, eerste auteur en een wetenschapper aan de Li Ka Shing Faculty of Medicine, The University of Hong Kong en Laboratory of Data Discovery for Health, Hong Kong, met coauteurs.