fbpx

Hoger sterftecijfer onder zwarte mensen die zijn ingesloten in vergelijking met niet zwarten

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van het Boston Medical Center (VS) toont aan dat zwarte gedetineerden een grotere kans hebben om te sterven na opsluiting in vergelijking met niet-latinos en andere niet-zwarte personen die werden ingesloten.

Bij het onderzoeken van een nationaal cohort dat gedurende bijna vier decennia werd gevolgd, bleek uit de analyse dat zwarte personen na opsluiting een statistisch significante toename van 65 procent in mortaliteit hadden, terwijl er geen statistisch significante associatie werd waargenomen voor niet-zwarte personen.

In het onderzoek dat online is gepubliceerd in JAMA Network Open, geven de onderzoekers aan dat deze resultaten van invloed kunnen zijn op de verschillen in levensverwachting tussen zwarte en niet-zwarte personen in de Verenigde Staten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mannen sterven vier keer vaker tijdens geslachtsgemeenschap met dame van plezier dan met echtgenote

De Verenigde Staten sluiten het grootste deel van mensen op dan enig ander land in de wereld – met een dramatische toename van opsluitingen in de afgelopen vier decennia.

BEKIJK OOK
CEO heeft biologische leeftijd met minstens 5 jaar verminderd door medisch programma van ruim $ 2 miljoen

Dit manifesteert zich als een vorm van structureel racisme omdat deze toename onevenredig veel invloed heeft gehad op niet-witte groepen, met name zwarte mannen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat na opsluiting het proces van overgang naar het normale leven een zeer stressvolle en gevaarlijke periode is waarin het risico op overlijden extreem hoog is, met name als gevolg van een overdosis drugs, naast vele andere gezondheidsbedreigingen.

Foto ter illustratie.