fbpx

Hoge röntgenstralen laten spoor van vernietiging achter in botten

GFC NIEUWSREDACTIE- Een team van medische onderzoekers van Charité-Universitätsmedizin heeft schade geanalyseerd door gerichte hoogenergetische röntgenstralen in botmonsters van vissen en zoogdieren bij BESSY II.

Met een combinatie van microscopietechnieken konden de wetenschappers de vernietiging van collageenvezels documenteren die worden veroorzaakt door elektronen die worden uitgezonden door de minerale kristallen.

Röntgenmethoden kunnen botmonsters beïnvloeden wanneer ze lange tijd worden gemeten, concluderen de onderzoekers.

Het is al lang bekend dat röntgenstralen na een bepaalde dosis levend weefsel beschadigen, dus er zijn duidelijke medische indicaties voor röntgenstralen om blootstelling aan straling tot een minimum te beperken.

BEKIJK OOK
FDA faalde: vapen niet gestopt met het verbieden van fruitige smaken

De bundels lieten een spoor van vernietiging achter dat duidelijk zichtbaar is in de confocale en elektronenmicroscopiebeelden. “De hoogenergetische fotonen van het röntgenlicht veroorzaken een cascade van elektronenexcitaties. Ionisatie van calcium en fosfor in het mineraal beschadigt vervolgens eiwitten zoals collageen in het bot,” zeggen onderzoekers.

De afbraak van collageen neemt toe met de duur van de bestraling, maar verschijnt ook bij korte bestraling bij hoge flux.

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.