Hoge Commissie van Canada geeft Covid-noodhulp aan achterlandgemeenschappen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Hoge Commissie van Canada geeft COVID-19-noodhulp aan achterlandgemeenschappen in Suriname door middel van een partnerschap met de Medical Mission Primary Health Care Suriname.
De Hoge Commissie zal financiering verstrekken aan de Medische Zending voor het afleggen van medische bezoeken en het verstrekken van apparatuur aan acht afgelegen gemeenschappen in het binnenland van Suriname.
Sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie heeft de Medische Zending zich ingespannen om het bewustzijn over COVID-19 in de dorpen in Zuid-Suriname te vergroten en deze afgelegen klinieken te ondersteunen.
Artsen van de Medische Zending reizen van Paramaribo naar dorpen om lokale gezondheidswerkers te helpen, kennis te delen, voorraden te leveren en COVID-19-gevallen te behandelen.
Hoewel de Medische Zending andere dorpen heeft kunnen bezoeken, waren bezoeken aan de dorpen Coeroeni, Kwamalasemutu, Siplaliwi, Alalapadu, Palumeu, Apetina, Peleletepu en Kawemhakan een uitdaging, aangezien deze gemeenschappen voornamelijk per vliegtuig bereikbaar zijn.
Gezien de reisbeperkingen en de behoefte aan aanvullende medische ondersteuning voor deze gemeenschappen, werkt de Hoge Commissie samen met de Medische Zending om deze reizen mogelijk te maken door middel van financiering om de transportkosten.
Deze tijdige samenwerking is nu meer dan ooit nodig, aangezien Covid-19-gevallen recentelijk zijn toegenomen in Suriname en deze gemeenschappen een verder risico lopen te worden blootgesteld door personen die nabijgelegen landengrenzen doorkruisen.
De reizen van de Medische Zending zullen het welzijn van de dorpelingen helpen verzekeren en directe toegang bieden tot deskundige medische zorg en voorraden.
Volgens de uitvoerend directeur van de medische missie, de heer Herman Jintie, “is de strijd tegen Covid-19 in afgelegen gebieden zeer uitdagend en is samenwerking met verschillende belanghebbenden nodig om tijdig te reageren op deze bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van deze gemeenschappen. Dit soort steun wordt zeer gewaardeerd en zal zeker bijdragen aan wat de overheid al doet via de Medische Zending. ”
Janine Cocker, Charge d’affaires bij de Hoge Commissie verklaarde, “We zijn verheugd de Medische Zending te ondersteunen door deze waardevolle steun te bieden aan deze gemeenschappen die moeilijk te bereiken zijn.”
Aan het einde van de ondersteuningsperiode zal er een bijeenkomst plaatsvinden met alle betrokkenen, inclusief de uitvoerend directeur en artsen van de Medische Zending, en begunstigden om de geleerde lessen en de weg voorwaarts in de strijd tegen Covid-19 met deze populaties te bespreken.
Sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie heeft Canada steun verleend aan regeringen en tal van instanties om de verspreiding van het virus te voorkomen.
In oktober heeft de Hoge Commissie, via het Enabling Gender-Responsive Disaster Recovery, Climate and Environmental Resilience in the Caribbean (EnGenDER) -project (EnGenDER) persoonlijke en beschermende uitrusting (PBM’s) geleverd aan het Surinaamse NCCR (Rampenbeheersing).
Ook heeft de Hoge Commissie in september meer PBM’s, waaronder gezichtsmaskers, handschoenen, isolerende jassen en ademhalingsmaskers, verstrekt aan het Ministerie van Volksgezondheid van Suriname via haar regionale project met de Pan American Health Organization (PAHO).