fbpx
Hoefdraad: “We moeten schuldigen zoeken waar de schuldigen zijn”

Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, neemt afstand van de huidige financieel-economische crisis in Suriname. We moeten de schuldigen zoeken waar de schuldigen zijn, zegt hij.

Hoefdraad stoort zich danig aan beschuldigingen over hem als ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de veroorzaker is van de huidige problemen in Suriname. “Ik ben constant gecriminaliseerd geworden als te zijn de oorzaak. De bewindsman geeft aan dat hij op 12 augustus 2015 is benoemd tot minister van Financiën en op 13 augustus 2015 het roer heeft overgenomen op het departement.

“Vóór die periode heb ik gediend als governor van de CBvS en heb geen enkel moment verantwoordelijkheid gehad van het ministerie. Ik heb  geen kredietopening verleend, geen autorisaties gedaan en geen leningen afgesloten. Mijn taak was een adviserende rol. Het financieel beleid van de regering is een beleid van de regering en niet van de CBvS”, maakt hij duidelijk.

Hoefdraad beweert dat hij in zijn functie als bankpresident het ministerie van Financiën altijd kritisch heeft begeleid en altijd een waarschuwend geluid heeft laten horen. In september 2013 al, toen monetaire maatregelen werden aangekondigd, is hij scherp uitgekomen hierover. “Na het ontslag van ex-Financiën minister Wijnerman is het ministerie een ‘black box’ geworden voor de CBvS. Ik heb nooit inzage gehad van de exacte cijfers.”

Volgens Hoefdraad kreeg hij kort vóór de verkiezingen van 25 mei 2015 de mededeling dat er een betalingsachterstand was van 300 miljoen dollar en pas op 13 augustus van dat jaar kreeg hij de juiste informatie. “Mijn vraag was hoe het kwam dat nooit de alarmbel is geslagen.”  Het personeel gaf volgens hem aan dat het geen toegang had tot informatie.

Hoefdraad merkt op dat toen hij in 2010 naar Suriname kwam om de functie van governor in te vullen hij veel werk heeft verzet: de afdeling Personeelszaken is getransformeerd tot Human Resource management, Boekhouding is de afdeling Accounting geworden, er is een precurement afdeling opgezet evenals een website die vol staat met publicaties.

Hij somde verder op dat recent het Financial Stability rapport is uitgebracht, er is gewerkt aan versterking van het toezicht op de banken en moderne wetten zijn tot leven gebracht. “Dat is mijn job geweest. Niet om in de keuken van Financiën te kijken of aan te pakken als ik verkeerde cijfers voorgeschoteld krijg.”

De minister zegt dat zijn job nu niet is om achteruit te kijken, maar om op te ruimen.  Het hindert hem dat men zaken aangrijpt om hem in een kwaad daglicht te stellen.  Hoefdraad vraagt zich af waar alle controlemechanismen waren toen het slecht begon te gaan; “Waar was de commissie Financiën van DNA? Waarom hebben ze nooit aan de bel getrokken.” Het is om deze reden dat Hoefdraad meent dat de gemeenschap de schuldigen moet zoeken waar de schuldigen zijn.

Meer nieuws

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…