fbpx
Hoefdraad: samenwerken aan verder verbeteren economie

De verbetering binnen de betalingsbalans, een monetaire dekking van vier maanden, stabilisatie van de wisselkoers en de afname van de inflatie zijn tekenen die aangeven dat de economie gezond aan het worden is. De problemen zijn nog niet helemaal opgelost maar Suriname gaat wel de goede kant op.

Staatsolie, Newmont en IAMGOLD zijn de laatste tijd ook sterk positief geweest in het nieuws als het gaat om hoopgevende verwachtingen ten aanzien van de prijzen voor olie en goud. De financiele sector is ook redelijk stabiel gebleven. Dit zei minister Gillmore Hoefdraad tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

Volgens de bewindsman zijn er nog meer positieve zaken die ertoe zullen bijdragen dat de economie verder versterkt wordt. Suriname staat in de startblokken om straks een aanvang te maken met de Paranam Industrial Complex waar een heleboel bedrijven zich reeds voor hebben aangemeld. Er zijn ook duurzame investeringsprojecten.

Hoefdraad gaf ook aan, dat de regering zwaar investeert in de infrastructuur van het land. Dit zal een bijdrage leveren aan de groei van de economie en het scheppen van meer werkgelegenheid.

Minister Hoefdraad gaf verder aan dat er ook forse investeringen plaatsvinden in de technologie en de verbetering van lucht en watertransportsystemen. “Dit alles zal bijdragen aan het opnieuw opgang brengen van de economie en wel onder andere condities”, zei de bewindsman overtuigd. De weg van institutionele versterking en transparantie wordt naar zeggen van de Financiënminister onverkort voortgezet.

De minister merkte op dat er in een periode van 40 jaar veel is misgegaan, het kan niet verwacht worden dat dit binnen de kortste keren opgelost wordt. Suriname staat voor uitdagingen zoals het terugdringen van de hoge overheidskosten en het verhogen van de inkomsten. Er zijn al enkele maatregelen in voorbereiding die de financiële structuur van ons land verder gezond moeten maken.

Het aanbieden van de nieuwe comptabiliteitswet en de centrale aanbestedingswet aan De Nationale Assemblee zijn ook zaken die de economie verder gezond moeten maken. Het ministerie van Financiën heeft bij de nog goed te keuren begroting alle zorgpunten van zowel DNA als de VES meegenomen, liet de bewindsman weten aan het goed opgekomen publiek in de Ballroom van Torarica.

Ook met betrekking tot de invoering van de BTW zullen de inzichten van alle actoren meegenomen worden. In voorbereiding op deze wet wil de regering de loon en inkomstenschijven aanpassen zodat de loontrekkers meer overhouden en slechts op basis van consumptie belast zullen worden.

Minister Hoefdraad gaf zijn gehoor te kennen dat dit jaar intensief voorlichting gegeven zal worden voordat maatregelen worden getroffen.(GFC)

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…