Hoefdraad: samenwerken aan verder verbeteren economie

De verbetering binnen de betalingsbalans, een monetaire dekking van vier maanden, stabilisatie van de wisselkoers en de afname van de inflatie zijn tekenen die aangeven dat de economie gezond aan het worden is. De problemen zijn nog niet helemaal opgelost maar Suriname gaat wel de goede kant op.

Staatsolie, Newmont en IAMGOLD zijn de laatste tijd ook sterk positief geweest in het nieuws als het gaat om hoopgevende verwachtingen ten aanzien van de prijzen voor olie en goud. De financiele sector is ook redelijk stabiel gebleven. Dit zei minister Gillmore Hoefdraad tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

Volgens de bewindsman zijn er nog meer positieve zaken die ertoe zullen bijdragen dat de economie verder versterkt wordt. Suriname staat in de startblokken om straks een aanvang te maken met de Paranam Industrial Complex waar een heleboel bedrijven zich reeds voor hebben aangemeld. Er zijn ook duurzame investeringsprojecten.

Hoefdraad gaf ook aan, dat de regering zwaar investeert in de infrastructuur van het land. Dit zal een bijdrage leveren aan de groei van de economie en het scheppen van meer werkgelegenheid.

Minister Hoefdraad gaf verder aan dat er ook forse investeringen plaatsvinden in de technologie en de verbetering van lucht en watertransportsystemen. “Dit alles zal bijdragen aan het opnieuw opgang brengen van de economie en wel onder andere condities”, zei de bewindsman overtuigd. De weg van institutionele versterking en transparantie wordt naar zeggen van de Financiënminister onverkort voortgezet.

De minister merkte op dat er in een periode van 40 jaar veel is misgegaan, het kan niet verwacht worden dat dit binnen de kortste keren opgelost wordt. Suriname staat voor uitdagingen zoals het terugdringen van de hoge overheidskosten en het verhogen van de inkomsten. Er zijn al enkele maatregelen in voorbereiding die de financiële structuur van ons land verder gezond moeten maken.

Het aanbieden van de nieuwe comptabiliteitswet en de centrale aanbestedingswet aan De Nationale Assemblee zijn ook zaken die de economie verder gezond moeten maken. Het ministerie van Financiën heeft bij de nog goed te keuren begroting alle zorgpunten van zowel DNA als de VES meegenomen, liet de bewindsman weten aan het goed opgekomen publiek in de Ballroom van Torarica.

Ook met betrekking tot de invoering van de BTW zullen de inzichten van alle actoren meegenomen worden. In voorbereiding op deze wet wil de regering de loon en inkomstenschijven aanpassen zodat de loontrekkers meer overhouden en slechts op basis van consumptie belast zullen worden.

Minister Hoefdraad gaf zijn gehoor te kennen dat dit jaar intensief voorlichting gegeven zal worden voordat maatregelen worden getroffen.(GFC)

Overige berichten