fbpx

Hoefdraad: “productie en inkomsten uit goud positief”

GFC NIEUWS- De goudproductie gaat omhoog, de inkomsten uit de goudsector zien er positief uit.

Minister Gillmore Hoefdraad deelde het parlement dinsdag mee dat hij recentelijk in een meeting met Iamgold het heugelijk nieuws kreeg dat deze week de eerste 3000 ounces uit het Saramacca-project zullen worden gehaald. Dit zal op 31 oktober mogelijk feestelijk geschieden.

Verder hield de minister van Financiën het college tijdens de openbare commissievergadering over de wijziging van de Wet op de Staatsschuld voor dat de productie die dit jaar op 260.000 ounces lag, volgend jaar naar tenminste 315.000 ounces wordt opgetrokken en in 2021 moet dat 360.000 ounces zijn.

Minister Hoefdraad zegt dat dit in twee jaar tijd een toename van 100.000 ounces betekent.

Hij verwacht ook dat men in februari zal aanvangen met het completeren van de weg van het Saramaccaproject naar Rosebel, hetgeen ook extra arbeidsplaatsen met zich zal meebrengen.

“We kregen ook hele positieve cijfers van Newmont”, ging minister Hoefdraad verder. Hij zegt dat de staat voor dit jaar reeds het dubbele van vorig jaar van de maatschappij heeft ontvangen. Daarnaast lopen de agressieve afschrijvingen volgens de mineral agreement ook ten einde, wat inhoudt dat onze inkomsten voor volgend jaar veel hoger zijn.

OOK INTERESSANT
Stichting Platform Frambo Nederland en NPS doneren aan het SVZ

Volgens de bewindsman zal de ongeveer US$ 80 miljoen dat werd afgeschreven worden teruggebracht naar US$ 20 miljoen, wat een kwart meer inkomsten voor Suriname betekent.

Volgens de bewindsman zien de perspectieven er heel goed uit en daarbij kennen ook andere sectoren een opleving, zoals landbouw en toerisme. Hij wijst erop dat de inkomsten van de staat gestadig toenemen in combinatie met de hervormingen die worden gedaan in de belastingsector en bij de douane zelf.

Minister Hoefdraad benadrukte dat Suriname met succes een diepe crisis heeft overwonnen doordat de regering de financiën van het land op een verantwoorde en transparante manier heeft uitgevoerd.

Volgens hem kijken wij nu aan tegen een heel laag inflatiecijfer en de verwachting is dat dit cijfer tegen eind van dit jaar rond de 3% zal liggen. Minister Hoefdraad: “Dus we hebben geleerd van onze crisis. We willen nooit meer terug naar een eenzijdige economie.”