Hoefdraad: kritisch kijken naar rol douane

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat er kritisch gekeken moet worden naar de rol van de douane. Het is een enorme uitdaging om deze dienst te transformeren. Er wordt daarom verzocht om open te staan voor verandering, zei de minister bij de recente bevordering van hoofdofficieren, officieren en manschappen van de Douane hebben onlangs een bevordering ontvangen.

In zijn toespraak gaf de coördinator van het managementteam, August van Lobbrecht, aan dat de missie en visie de identiteit van de ambtenaren is, welke als inspiratiebron moet dienen. De bevordering houdt volgens hem meer in, dan het verkrijgen van een hogere rang. Hiermee komen er ook meer verantwoordelijkheden. “Wij zijn het ministerie dankbaar voor het beschikbaar stellen van opleidingen om het werk steeds naar behoren te kunnen doen. Het is een organisatie waar carrière ontwikkeling gewaarborgd is”, aldus August van Lobbrecht.

Bondsvoorzitter Joyce de Vlugt benadrukte dat deze bevorderingsceremonie een mijlpaal is. Dit, omdat er voor het eerst zo een grote groep officieren gehuldigd is. Er heerst volgens haar veel ontevredenheid bij de ambtenaren, omdat er geen doorgroeimogelijkheid bestaat voor douane ambtenaren. De bond staat te allen tijde open voor samenwerking met het managementteam. “Gezamenlijk moeten wij de schouders onder het werk zetten”, aldus de bondsvoorzitter.

Verder dankte zij de gepensioneerden voor hun enorme inzet voor de dienst. Ook bedankte zij de Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, omdat hij een open oor heeft voor de bond en niet zomaar toezeggingen doet. Hij is een man van woord. Het is ook een mijlpaal dat er drie vrouwen tot hoofdverificateur zijn bevorderd.

Na de toespraken werden 6 adjunct-inspecteurs, 15 hoofdverificateurs, 33 verificateurs 2e klasse, 13 kommies 2e klasse en 17 kommies 1e klasse opgespeld.

Op deze avond zijn ook nog 4 gepensioneerden van de douane gehuldigd. Het gaat om gepensioneerden die respectievelijk 38 om 39 dienstjaren hebben.