fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Hoefdraad: CBvS financiert de overheid niet

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) financiert de overheid niet. Hiermee wil de minister van Financiën elke mythe weerleggen. De overheidsbegroting 2017 sloot af met een tekort van SRD 1.852 miljoen, maar ter financiering zijn absoluut geen gelden van de CBvS gebruikt, zegt hij.

Het tekort in 2017 bedroeg 7,3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit is een verbetering ten opzichte van 2016 en 2015, verkregen op basis van een beheersing van de overheidsuitgaven en een lichte toename van de overheidsinkomsten. De tekorten in 2015 en 2016 bedroegen 9,7% en 9,1% van het BBP.

Met een lager tekort is er in principe relatief minder financiering nodig. Belangrijk is dat bovendien de monetaire financiering definitief is stopgezet in mei 2016 op basis van een overeenkomst getekend tussen de minister van Financiën en de Governor van de CBvS. De cijfers tonen ook uitdrukkelijk aan dat er sindsdien geen sprake meer is van monetaire financiering.

OOK INTERESSANT
Ron DeSantis, gouverneur van Florida, lanceert presidentiële campagne

In 2016 en 2017 zijn er geen voorschotten opgenomen bij de CBvS. Er is juist afgelost op de lening.

Er moet ook geen verwarring gemaakt worden met de overheidsrekening bij de CBvS. Dat is geld van de overheid geparkeerd bij de CBvS die haar bankier is, legt de minister verder uit. “De overheid kan geld opnemen van de rekening (positief teken) om daarmee haar zaken te financieren. Dit is geen geld van de CBvS en het is ook geen monetair geld. De overheid vult haar rekening (negatief teken) doordat bijvoorbeeld inkomsten er gestort worden of een lening van een andere instelling of het buitenland ontvangen wordt”.

Hij wijst er verder op dat van 2016 naar 2017 er een verschuiving is van buitenlandse financiering naar binnenlandse. De binnenlandse financiering komt in 2017 van de commerciële banken en van het eigen rekeningtegoed van de overheid.(GFC)