Hoefdraad: altijd voorbereid zijn op moeilijke tijden

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën stelt dat een kleine open economie als die van Suriname altijd voorbereid moet zijn op moeilijke tijden. Elementaire fouten moeten vermeden worden. Elke beslissing van de regering heeft lange termijn effecten en moet wel overwogen worden.

Volgens de bewindsman die sprak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zijn er drie voorwaarden voor een economie als Suriname. Een van ze is ‘self insurance’ gedurende goede tijden. Wanneer groeiritmes sterk zijn moeten begrotingstekorten teruggedrongen en reserves worden opgebouwd, vindt de minister. Als je in goede tijden geen overschotten kan creëren hoe zal het dan gebeuren wanneer de moeilijke momenten aanbreken, zei hij aan de aanwezigen.

Een andere belangrijke zaak is het versterken van de sociale vangnetten zodat ten tijde van crisis de meest behoeftigen direct geholpen kunnen worden. Veertig jaar lang zijn zaken verkeerd gegaan en dat moet volgens hem nu anders geschieden. Doorvoeren van veranderingen die op lange termijn weerbaarheid met zich mee moeten brengen, mag ook niet uit oog verloren worden, stelde de bewindsman.

Hij gaf aan dat diversificatie van de economie door iedereen wordt geroepen ongetwijfeld de samenleving ten goede komt. Het opzetten van vulnerability excercises moet gestructureerd plaatsvinden met alle partners die nodig zijn.

Suriname heeft de wind genoeg meegekregen als het gaat om inkomsten uit de mijnbouwsector. Echter moesten deze momenten wijzer gebruikt worden. We moeten het samen doen. Dit land is van ons alleen. Het botsen van ideeën en discussies moet kunnen leiden tot de neuzen in één richting, stelde minister Hoefdraad.(GFC)

Overige berichten