fbpx

Hoe verklein je de kans op het krijgen van Alzheimer? Topexpert Jonathan Clarke geeft de beste adviezen

GEZONDHEIDSREDACTIE- Het percentage personen met de ziekte van Alzheimer neemt vooral met de vergrijzing in veel westerse landen significant toe.

In de Verenigde Staten van Amerika heeft meer dan 1 op de 9 mensen ouder dan 65 jaar deze ziekte.

Alzheimer is de vijfde belangrijkste doodsoorzaak onder Amerikanen van 65 jaar en ouder.

In Nederland wordt geschat dat er ruim 200.000 patiënten zijn. De verwachting is dat dit aantal in 2030 zal zijn verdubbeld.

Maar wat kun je zelf doen om de kans op Alzheimer te reduceren?

GFC Nieuws vroeg de Europese topexpert op het vlak van verjongen, afslanken en mentale klachten Jonathan Clarke welke adviezen hij kan meegeven aan mensen die het krijgen van deze ziekte willen voorkomen of vertragen.

Jonathan Clarke die ook een belangrijke adviseur is van Constantin, legt vanuit Amsterdam aan GFC uit dat Alzheimer een zeer gecompliceerde aandoening is en de wetenschap nog geen pasklaar antwoordt hierop heeft.

Volgens de topexpert zijn er volgens de jongste inzichten meer dan 35 oorzaken die in meer of mindere mate kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van deze ernstige ziekte.

Bij elk individu kunnen enkele of meerdere van deze factoren een aandeel hebben.

Er zijn wel aanwijzingen dat een aantal maatregelen mogelijk kunnen helpen om de kansen te verkleinen.

jonathan clarke

Jonathan Clarke

Enkele hiervan zijn:

Dagelijks bewegen

Minstens 30 tot 40 minuten bewegen. Onder meer cardiotraining, LISS en HIIT, maar ook regelmatig krachttraining.

Voldoende gezonde slaapuren

Gemiddeld 7.5 tot 9 uren, en dat volledig in het donker met alle elektrische apparatuur, zoals de mobiel, uitgeschakeld.

Het is hierbij belangrijk om ook na te gaan of er geen sprake is van slaapapneu. Indien dat zo is, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen om dit probleem op te lossen.

Chronische laaggradige ontstekingen

Chronische laaggradige ontstekingen, ‘low grade inflammation’, wordt nauw in verband gebracht met het ontstaan van Alzheimer. Het probleem is dat men deze niet opmerkt en er dus niets van voelt.

Door de juiste voeding, voldoende beweging, slaap, stressbeheersing en supplementen is het volgens de researcher mogelijk ‘low grade inflammation’ tot een minimum te beperken.

Insulineresistentie

Bij personen met insulineresistentie zijn de cellen in het lichaam minder gevoelig geworden voor dit hormoon met als gevolg dat het bloedsuikergehalte veelal te hoog wordt.

Het is dan belangrijk om de voeding en dagelijkse beweging hierop aan te passen en het consumeren van te veel calorieën, vooral geraffineerde koolhydraten, achterwege te laten.

Gekozen kan worden voor een voedingsstijl met beduidend minder bewerkt voedsel. Het is verstandig om de HBA 1c- waarden zo laag mogelijk maar binnen de norm te houden.

Bloeddruk laag houden

Een verhoogde bloeddruk brengt veel schadelijke effecten met zich mee. Doe er alles aan om de bloeddrukwaarden binnen de normen te houden. Een ideale bloeddruk is onder 120- 80.

Voeding

Kies voor zo natuurlijk mogelijk en vezelrijke voeding. Het eten en drinken van bewerkt en met suikers toegevoegd voedsel en dranken wordt sterk afgeraden.

Kies onder meer voor verse zalm en sardien, onbespoten groenten in alle kleuren, dus zo gevarieerd mogelijk, noten zoals walnoten, hazelnoten, olijfolie, vruchten zoals avocado, groene bananen, blauwe en zwarte bessen, dragon fruit en granaatappel.

Stress

Chronische stress kan een rol spelen bij verschillende gezondheidsproblemen zoals hartklachten, diabetes, hormonale storingen, slaapklachten, astma, artritis, depressie en angststoornissen.

Frequente stress heeft ook een negatieve impact op het brein, het hart en de bloedvaten. Doe er alles aan om stressomstandigheden zo veel als mogelijk te vermijden. Zorg dagelijks voor voldoende ontspanning.

BEKIJK OOK
11- jarige jongen die grote hekel heeft aan zijn oma weigert haar te groeten

Sociaal leven

Verschillende degelijk uitgevoerde studies hebben aangetoond dat een verscheidenheid aan sociale relaties een link hebben met een langer en gezonder leven.

Bij mensen die vaker geconfronteerd worden met sociaal isolement en eenzaamheid is er een correlatie een slechtere gezondheid van het hart en brein en is er een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden of het ontwikkelen van diverse ziekten waaronder Alzheimer.

Toxische stoffen

Blootstelling aan toxische chemicaliën, uiteraard afhankelijk van de chemische stof, kan acuut maar ook op langer termijn de oorzaak zijn van onder anderen verzwakking van het immuunsysteem, orgaanschade, het ontwrichten van de hormoonbalansontwikkeling, kanker, maar heeft ook schadelijke effecten op de mentale en intellectuele prestaties.

Probeer het contact met chemicaliën te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken.

Gezonde darmflora

Het is belangrijk om te zorgen voor een gezonde darmflora. Onder meer kan worden nagegaan door experts of er sprake is van het ‘leaky gut syndrome’.

Als de darmbarrière is aangetast, kan deze gifstoffen in de bloedbaan binnenlaten en ontstekingsreacties veroorzaken.

Consumeer voldoende prebiotische voedingsmiddelen, vermijdt geraffineerde koolhydraten en bewerkt voedsel.

Gezond lichaamsgewicht

Zorg voor een gezond lichaamsgewicht en normaal lichaamsvetpercentage.

Niet roken en geen sterke drank

Roken en het consumeren van alcohol hebben een desastreus effect op de gezondheid. Vermijdt het gebruik van deze schadelijke verslavende middelen.

Zorg voor een laag APO-B

Het is belangrijk om na te gaan of uw apolipoproteïne- B te hoog is. Indien dat zo is, is het risico op atherosclerose hoger.

Atherosclerose in bloedvaten in het brein is een belangrijke risicofactor voor Alzheimer. Tref maatregelen om uw APO-B omlaag te brengen. Dat kan door specifieke voedings- en leefstijlaanpassingen.

Homocysteïne

Een verhoging van het homocysteïnegehalte in het bloed is in verband gebracht met een significant hoger risico op de ziekte van Alzheimer.

Zorg voor voldoende inname van de vitamines B11, B12, B6 en B2 en het mineraal zink. Deze kunnen helpen het homocysteïnegehalte te verlagen.

Supplementen

Diverse studies hebben aangetoond dat het consumeren van voldoende Omega- 3 vetzuren een gunstig effect kan hebben op het lichamelijk welzijn.

Hoewel het niet helemaal bewezen is dat deze vetzuren die voornamelijk in vette vis te vinden zijn Alzheimer kunnen helpen voorkomen, zijn er wel indirecte aanwijzingen.

Behalve inname van omega- 3 vetzuren adviseert Jonathan Clarke ook vitamine D3, ubiquinol, alfaliponzuur, acetyl-L-carnitine, B- complex, zink en kurkuma.

Doe aan hersengymnastiek

Hoewel er op dit vlak geen consensus bestaat, is het volgens Jonathan Clarke raadzaam om de hersenen actief te houden. Er zijn volgens hem sterke aanwijzingen dat hersengymnastiek de kans op Alzheimer kan verkleinen.

Het oplossen van puzzels en het leren van een vreemde taal zijn goede manieren om het brein te trainen.

Nog tal van andere stappen

De deskundige zegt verder aan GFC Nieuws dat er nog tal van andere stappen kunnen worden ondernomen die mogelijk de kans op het ontwikkelen van de aandoening verkleinen.

Onder meer het frequent mediteren, saunabezoek, intermittent fasting, ook het drinken van koffie in de ochtenduren en het eten van pure donkere chocolade zonder toegevoegde melk en suiker vanwege het hoog gehalte aan polyfenolen.

Jonathan Clarke benadrukt dat het onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer in volle gang is. Hij heeft echter sterk het vermoeden dat er niet één, maar meerdere factoren zijn die deze ziekte in de hand werken.