Hoe stoppen met slaapmiddelen?

Na langdurig gebruik stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen is niet gemakkelijk: vaak komen de problemen die werden weggedrukt op dat moment in alle hevigheid weer naar boven. De oorspronkelijke klacht (bv. slaapstoornis), waarvoor u het middel nam, kan in een hevigere vorm terugkeren. Vaak wordt dit ten onrechte geïnterpreteerd als het “bewijs” dat men dit geneesmiddel nodig heeft.

Wie na langdurig gebruik plots stopt, krijgt vaak ook vervelende onthoudingsverschijnselen: zoals angststoornissen, slapeloosheid, verwardheid, hallucinaties en nachtmerries. Die ontwenningsverschijnselen verdwijnen binnen 2 tot 3 weken. Het besef dat deze klachten louter te wijten zijn aan het stopzetten van het geneesmiddel, is meestal een voldoende motivatie om door te zetten.

Geleidelijk stoppen

Stoppen gaat makkelijker als u zich goed voorbereidt en weet waar u mee te maken kunt krijgen. Met ondersteuning van uw huisarts lukt dit vaak beter. Hij/zij kan samen met u een plan opstellen dat voor u het meest toepasselijk en haalbaar is. Hij/zij kan u ook helpen bij het zoeken naar de gepaste behandeling en u voor de behandeling van ernstige slaapklachten, angstgevoelens of overmatige spanningen eventueel naar een specialist doorverwijzen.

• Het beste is om geleidelijk te stoppen, door bv. enkele weken na elkaar de hoeveelheid te verlagen van één pilletje naar drie vierde; van drie vierde naar een half, van een half naar één vierde, enz…

• Kies een gunstige stopperiode: er moeten niet net allerlei problemen of spannende zaken spelen.

• Vertel uw naaste omgeving (thuis en werk) dat u gaat stoppen, zodat uw naasten begrip hebben als u tijdelijk wat prikkelbaar bent.

• Neem geen andere middelen, zoals alcohol. Ook geen kalmeringsmiddelen (tenzij voorgeschreven door uw huisarts om het afbouwen makkelijker te maken).

• Volg de slaapadviezen: zo verbetert u uw slaapgewoontes langdurig en voorkomt u dat slaapproblemen terugkomen of verergeren. Het kost even tijd om nieuwe slaapgewoontes aan te leren, maar u zult merken dat u daardoor beter slaapt.
– Ga steeds op hetzelfde moment slapen en sta elke dag op hetzelfde uur op.
– Eet niet te laat of teveel en vermijd alcohol, koffie en cola, zeker ’s avonds.
– Gebruik je slaapkamer enkel om te slapen, niet om te lezen of tv te kijken.
– Dagelijkse lichaamsbeweging in de ochtend of vroege namiddag helpt, maar vermijdt grote inspanningen ’s avonds.

Overige berichten