fbpx

Hoe organiseer je je koelkast en hoe verpak je de producten koelkast proof?

Vlees en vis horen in de koelste zone thuis waar het niet warmer is dan 3 à 4 °C. Meestal is dat onderaan, vaak in een speciaal daarvoor voorziene lade die zich boven de groente- en fruitbak situeert. Verpak verse vis en vers vlees degelijk in vetvrij papier of in een plastiekzak zodat hun sappen of jus niet op andere producten of soortgenoten kunnen lekken.

Schaaldieren voelen zich op hun best in een afgesloten doos. Ook gegaarde vis blijft twee à drie dagen goed in een afgesloten pot in de koelkast.

Kaas houdt niet van extreme koude en ook niet van luchtdicht. Leg hem in zijn originele verpakking of onder een glazen stolp op de bovenste plank van de koelkast. Hou hem ook in quarantaine (uit de buurt van andere kazen, zeker van schimmelkaas) om ‘besmetting’ te vermijden. Een groot stuk kaas blijft langer vers en smakelijk dan plakjes of blokjes.

De ideale habitat voor groente?

Dat is de groentelade waar de temperatuur iets hoger ligt. Heeft je frigo een lade die zowel de groente als het fruit samen huisvest, dan hou je beide best gescheiden door een degelijk tussenschot.

Slasoorten met grote bladeren verpak je best in een geperforeerde plastiekzak, dan houden ze het een kleine week vol. Het fijnere werk zoals veldsla en waterkers verwelkt sneller. Die voelen zich comfortabel wanneer ze in een vochtige doek worden gewikkeld.

Van wortels, rapen en radijzen snij je bij voorkeur het groen af. Groente met een intense en indringende geur zoals prei kan je eventueel isoleren in een plastiekzak als ze een storend element vormen.

Verse kruiden wikkel je in een paar vellen natgemaakte keukenrol.

Exotische fruitsoorten en waterrijke groente zoals komkommer, tomaat en paprika vertoeven het liefst op een koele plaats buiten de koelkast.

Belangrijk: bewaar alle producten en maaltijden sowieso altijd afgedekt in de koelkast.