Hoe ontstaat vieze adem en wat doe je ertegen?

Pepermunt helpt niet als je adem stinkt, schrijft Quest. Met een lekkere smaak in je mond kun je nog steeds geweldig uit je mond ruiken. Die nare geur wordt veroorzaakt door gassen. Elke keer als je je tanden poetst, zou je ook je tong moeten reinigen.

Vergevorderde suikerziekte, leveraandoeningen en nierziekten geven soms geurende stoffen af aan het bloed, die via de longen door neus en mond naar buiten komen. Een tumor in de longen kan ook te ruiken zijn. Komt de geur alleen uit de neus, dan is er vaak een ‘KNO-probleem’.

De meeste mensen ruiken alleen uit hun mond. Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. ‘Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken.’ Die produceren de gassen die je kunt ruiken. Pak de ontsteking aan en het ademprobleem is verholpen. Andere beruchte veroorzakers zitten op de tong. Die heeft groeven, waar bacteriën zich helemaal thuis voelen. ‘Wat je daar vindt, heet tongcoating: een opeenhoping van voedselresten, afgestorven cellen en heel veel bacteriën.’

De een heeft wél tongcoating, de ander niet. Hoe komt dat? Dat is nog niet bekend. ‘Post nasal drip’ kan een oorzaak zijn. ‘Druppels uit je neusholte komen daarbij achter op de tong. In dat eiwitrijke slijm kunnen bacteriën goed groeien.’ Maar niet iedereen met tongcoating ruikt uit zijn mond.

Overige berichten