fbpx

Hoe (on)gezond is rookworst?

Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- of varkensvlees. Dat valt onder rood vlees.

Rood en met name bewerkt vlees worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en darmkanker.

Rookworst bevat daarnaast relatief veel verzadigd vet, wat het cholesterol verhoogt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

Ook weten we inmiddels dat bewerkt vlees het risico op darmkanker kan vergroten. Nu hoef je niet meteen de rookworst in de ban te doen, maar je kunt het beter bij uitzondering eten.

Vegetarische rookworsten worden gemaakt op basis van onder andere soja of kippeneiwit en erwten.

OOK INTERESSANT
Havenbeheer Suriname wint de Port of the Year Competition

Deze ingrediënten zijn in principe gezonde keuzes, maar ook de vegetarische rookworsten bevatten helaas nog te veel zout.

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, dan is er ruimte om drie tot vijf keer per dag iets kleins buiten de schijf te eten en daarnaast drie keer per week iets groters, zoals een rookworst of spekjes.

Maar liever niet te vaak en niet te veel. Wil je graag rookworst én spekjes, dan kun je ervoor kiezen om kleinere porties te nemen, zodat het samen niet meer dan één portie vlees van 100 gram is.