fbpx

Hoe meer groente en fruit, hoe beter. Of toch niet?

Recent onderzoek wijst uit dat meer groente en fruit de risico’s verkleint op diverse ziekten. Geldt dan: hoe meer groente en fruit, hoe beter? Of zit er een limiet aan?

Uit onderzoek is gebleken dat een dagconsumptie van minstens 560 gram groente en fruit de kans op overlijden laat dalen met 42% in vergelijking met een inname van 80 gram. Dit komt omdat groente en fruit veel belangrijke voedingsstoffen bevatten die de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

Ook laat onderzoek zien dat wanneer je meer eet dan de aanbevolen hoeveelheid van 560 gram groente en fruit het niet per se leidt tot een nog kleinere kans op ziekten. Het is dus niet per se nodig veel meer groente en fruit te eten, uiteraard is het ook niet gelijk ongezond mits je aan het eind van de dag niet veel te veel calorieën binnen krijgt.

OOK INTERESSANT
Veel mensen in Suriname wassen hun handen niet na het doodslaan van muskieten

Omdat groenten weinig calorieën bevatten en veel belangrijke voedingsstoffen zijn er in principe geen nadelen verbonden aan een hoge inname. In fruit zitten over het algemeen wel redelijk wat calorieën, dus bij fruit is het verstandig om hier niet te veel van te nemen. Ook kunnen te veel fruitsuikers omgezet worden in vet waardoor je een te hoog vetpercentage kunt krijgen. Dit is in principe alleen het geval als je in zijn geheel te veel calorieën eet.