fbpx

Hoe lang wachten met seks na de bevalling?

Na de bevalling moet uw lichaam de kans krijgen om te herstellen. Dat duurt normaal 4 à 6 weken. Door vermoeidheid, lichamelijke klachten, emoties… kan het even duren voor u of uw partner weer zin heeft in seks. Ook moet u als koppel een nieuw evenwicht vinden.

Hoelang geen seks?
Hoe snel het lichaam herstelt na een bevalling is voor elke vrouw anders. Het hangt onder meer af van hoe de bevalling is verlopen. Meestal duurt het even voordat de schede en de bekkenbodem volledig genezen zijn na een bevalling. Reken op 4 à 6 weken. Dan zijn mogelijke hechtingen verwijderd en is de baarmoedermond weer volledig gesloten.
• Een keizersnede, een zware en lange bevalling, een slechthelende “knip” kunnen redenen zijn om vrijen nog iets langer uit te stellen. Bespreek dit met uw arts.
• U mag geen seks hebben als u nog bloed verliest.

Pijn bij het vrijen?
De eerste keer na een bevalling kan het vrijen wat tegenvallen en misschien pijn doen. Dat is normaal. Begin voorzichtig, neem de tijd om opgewonden te raken en gebruik eventueel een glijmiddel. Het kan ook zijn dat u in het begin niet klaarkomt.
Wees creatief en ontdek andere manieren van intimiteit en seks. Elkaar masseren, zoenen en likken kan ook heel opwindend zijn.
Als de pijn na enkele weken niet vermindert, moet u contact opnemen met een arts. Ga ook naar uw huisarts als u pijn diep in uw vagina voelt tijdens het vrijen.

OOK INTERESSANT
Bloedneus baby: als die na 10 minuten niet stopt direct naar de spoedeisende hulp

Beïnvloedt borstvoeding uw seksleven?
Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u minder zin hebt in seks. Dat kan te maken hebben met verschillende elementen.
• Uw vagina is minder vochtig door borstvoedingshormonen. Een glijmiddel kan dan helpen.
• Uw borsten zijn gevoeliger, of uw tepels voelen (zeer) pijnlijk aan, bijvoorbeeld door tepelkloven.
• Door de daling van testosteron bent u minder gevoelig voor seksuele prikkels. Een (langer) voorspel kan dan helpen.
• Uw borsten lekken tijdens seks.