fbpx

Hoe kunt u voedselbesmetting door Campylobacter voorkomen?

Campylobacter is een gemeen stiefbroertje van de bekendere Salmonella-bacterie. Deze bacterie maakt jaarlijks meer mensen ziek dan Salmonella. Ook kunnen de klachten die u ervan krijgt ernstiger zijn.

Hoge hoeveelheden Campylobacter kunnen een voedselinfectie veroorzaken. U kunt dan last krijgen van ernstige maag-darmklachten, krampen en buikpijn, diarree waarin bloed kan voorkomen, en griepachtige verschijnselen. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kunt u nog wekenlang last hebben van darmkrampen.

De bacterie Campylobacter leeft in de darmen van dieren en komen tijdens het slachtproces mogelijks via besmetting met de uitwerpselen in de voedselketen terecht. Campylobacter komt tijdens het slachtproces vooral op de huid van kippekarkassen terecht, en kippen kopen we nu eenmaal met het vel er nog aan. Bij kipfilets dus minder kans op besmetting maar bij kippevleugeltjes of kippeboutjes dan weer wel. Bij het klaarmaken krijg je de bacteriën op je handen en komt het in het vlees terecht.

Een besmetting met Campylobacter, en Salmonella, is te voorkomen door hygiënisch om te gaan met kip (en ander vlees en vis).
• Was uw handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Problemen ontstaan vaak omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
• Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
• Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw en gaar vlees, en groente.
• Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
• Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 °C. Invriezen kan ook. Dit vermindert het aantal Campylobacter-bacteriën, maar het doodt niet alles. Als u ontdooit in de microgolfoven moet u het vlees direct daarna bereiden.
• Het allerbelangrijkste is het vlees goed te verhitten. Dat geldt zeker voor vleesbereidingen (kippeworsten etc. Als u het vlees door en door bakt, worden alle bacteriën gedood.

OOK INTERESSANT
Ouders opgelet: uw kind ontwikkelt blijvende mentale schade bij zwaar straffen