fbpx
Hoe kunt u voedselbesmetting door Campylobacter voorkomen?

Campylobacter is een gemeen stiefbroertje van de bekendere Salmonella-bacterie. Deze bacterie maakt jaarlijks meer mensen ziek dan Salmonella. Ook kunnen de klachten die u ervan krijgt ernstiger zijn.

Hoge hoeveelheden Campylobacter kunnen een voedselinfectie veroorzaken. U kunt dan last krijgen van ernstige maag-darmklachten, krampen en buikpijn, diarree waarin bloed kan voorkomen, en griepachtige verschijnselen. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kunt u nog wekenlang last hebben van darmkrampen.

De bacterie Campylobacter leeft in de darmen van dieren en komen tijdens het slachtproces mogelijks via besmetting met de uitwerpselen in de voedselketen terecht. Campylobacter komt tijdens het slachtproces vooral op de huid van kippekarkassen terecht, en kippen kopen we nu eenmaal met het vel er nog aan. Bij kipfilets dus minder kans op besmetting maar bij kippevleugeltjes of kippeboutjes dan weer wel. Bij het klaarmaken krijg je de bacteriën op je handen en komt het in het vlees terecht.

Een besmetting met Campylobacter, en Salmonella, is te voorkomen door hygiënisch om te gaan met kip (en ander vlees en vis).
• Was uw handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Problemen ontstaan vaak omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
• Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
• Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw en gaar vlees, en groente.
• Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
• Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 °C. Invriezen kan ook. Dit vermindert het aantal Campylobacter-bacteriën, maar het doodt niet alles. Als u ontdooit in de microgolfoven moet u het vlees direct daarna bereiden.
• Het allerbelangrijkste is het vlees goed te verhitten. Dat geldt zeker voor vleesbereidingen (kippeworsten etc. Als u het vlees door en door bakt, worden alle bacteriën gedood.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…