fbpx

Hoe kunt u een verkoudheid voorkomen?

Verkoudheden vermijden is moeilijk. De virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, zijn namelijk erg besmettelijk. Even niezen of iemand de hand schudden is al genoeg om het virus door te geven. U kan ook meerdere verkoudheden na elkaar krijgen omdat er meerdere verkoudheidsvirussen bestaan. Een goede lichamelijke weerstand en een goede conditie kunnen de klachten wel verminderen en de ziekteduur inkorten.

Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes
Beweeg voldoende
Kom geregeld buiten
Slaap voldoende
Probeer stress te vermijden
Was uw handen goed en regelmatig
Ventileer uw huis, kantoor, klaslokaal… goed
Zinksupplementen

Vitaminesupplementen
Heb een gevarieerd en dus gezond eetpatroon, dan krijgt u dagelijks voldoende vitaminen binnen.

• Vitamine C supplementen gebruiken heeft weinig zin om een verkoudheid te voorkomen. Tenzij bij zeer intense fysieke inspanningen, zoals een marathon of een week skiën.

• Mensen die vitamine D supplementen nemen, hebben niet minder verkoudheden en die verkoudheden zijn ook niet minder erg dan mensen die geen vitamine D supplementen slikken. Dat geldt zowel bij kinderen als bij volwassenen.

Waarschijnlijk zijn vitamine D supplementen wél nuttig om een verkoudheid (en andere infecties) te voorkomen bij mensen met een tekort aan vitamine D. Een tekort aan vitamine D komt veel voor bij kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen die kleding dragen die het hele lichaam bedekken. Ook in de winter kunnen sommige mensen een tekort hebben aan vitamine D.

Probiotica
Enkele onderzoeken zowel bij kinderen als volwassenen tonen aan dat mensen die gedurende meerdere maanden dagelijks een drankje krijgen met probiotica (Lactobacillus casei en/of Bifidobacterium) iets minder bovenste luchtweginfecties kregen dan mensen die een placebo kregen. In geval van een luchtweginfectie zouden de symptomen ook iets milder zijn. Het gaat echter om slechts enkele, vrij beperkte onderzoeken. Momenteel kan hierover dan ook geen gefundeerde uitspraak worden gedaan.

Kruidenmiddelen
Er bestaat weinig overtuigend wetenschappelijk bewijs over het effect van kruidenpreparaten zoals Echinacea, vlierbessen, gember… Sommige hebben mogelijk een beperkt effect.