Hoe kun je de kans op besmetting met het dodelijke coronavirus verminderen?

GFC NIEUWS-  Het potentieel dodelijke coronavirus verspreidt zich verder over de wereld. Het aantal landen dat besmettingsgevallen rapporteert, neemt elke dag toe.

Wat kun je doen om eventueel een besmetting met het coronavirus, andere virussen en ziektemakers te verminderen?

Elkaar de handen niet schudden, je handen veel vaker wassen met vloeibaar zeep en vervolgens drogen met een schoon wegwerp servet  en/of desinfecteren met een alcoholgel. Gebruik in publieke ruimten, na het wassen van je handen, een schoon servet om de kraan te sluiten en eventueel deurknoppen te bedienen.

Vermijdt ook het contact met personen die koorts hebben en/of griep – of verkoudheidsverschijnselen vertonen of uit risicogebieden komen. Dat zijn de belangrijkste adviezen die Amerikaanse virologen geven om het risico op een besmetting met het potentieel dodelijke coronavirus te reduceren.

Experts laten aan GFC Nieuws weten dat wij met z’n allen er een gewoonte van moeten maken om geen handen meer te schudden als je iemand tegenkomt of ergens op bezoek gaat. Talrijke wetenschappelijke onderzoekingen hebben aangetoond dat op deze wijze een heleboel virusbesmettingen en bacteriële infecties kunnen worden voorkomen.

Volgens verscheidene onderzoekingen verspreiden we meer ziektekiemen door handen te schudden dan door elkaar te kussen op de wangen of omhelzen.

Om de kans op besmetting met het coronavirus en andere virussen te reduceren adviseert het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid burgers om de handen veel vaker te wassen en een schoon servet te gebruiken bij het afdrogen. Ook het vermijden van zieke veestapels en wilde dieren, is een aanbeveling. Evenals bij hoesten en/of niezen een wegwerp zakdoek gebruiken en deze gelijk in de vuilbak doen om anderen niet te besmetten.

Het departement benadrukt dat er nog geen besmettingsgevallen in Suriname bekend zijn.

Bent u koortsachtig, kortademig of heeft u ongewone longproblemen en een recente reisgeschiedenis naar risicogebieden? Dan is het aan te raden om direct naar uw huisarts te gaan en te bellen naar de BOG-hotline op 178.

Overige berichten