Hoe kruiden kunnen helpen om verzadigd vet en zout in populair voedsel te verminderen

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Onderzoekers van de Penn State Universiteit hebben een nieuwe manier ontdekt om populaire recepten gezonder te maken door zout en verzadigd vet te verminderen en deze te vervangen door kruiden en specerijen.

De studie onder leiding van Dr. Kristina Petersen betrok 10 veel geconsumeerde gerechten zoals macaroni met kaas en brownies, die doorgaans hoog zijn in natrium, toegevoegde suikers en verzadigd vet.

In een experiment werden drie versies van elk gerecht bereid: een traditioneel recept, een voedingsverbeterde versie en een derde versie die, naast de voedingsverbeteringen, ook kruiden en specerijen bevatte om de smaak te verhogen.

Vervolgens werden deze gerechten onderworpen aan een blinde smaaktest, waarbij 85 tot 107 consumenten elk gerecht evalueerden op verschillende aspecten zoals algemene smaak, uiterlijk en textuur.

De resultaten toonden aan dat in zeven van de tien gevallen de smaak van de gezondere, op smaak gebrachte versies even goed of zelfs beter werd bevonden dan de oorspronkelijke recepten. Vooral de gezondere versies van brownies en kip in roomsaus werden beter gewaardeerd dan de originele versies.

De onderzoekers schatten dat als 100% van de Amerikaanse volwassen consumenten deze gezondere recepten zou adopteren, de dagelijkse inname van verzadigd vet en zout met ongeveer 11,5% zou verminderen.

OOK INTERESSANT
Surinamer in Nederland scheert wekelijks zijn hoofd kaal: 'Anders word ik als Marokkaan gezien'

Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics en suggereren dat een bredere implementatie van deze receptwijzigingen een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op de volksgezondheid.