fbpx

Hoe krijgt je kind voldoende vitamine D binnen?

Extra vitamine D is nodig voor alle kinderen tot 4 jaar: elke dag 10 microgram in de vorm van tabletjes of druppeltjes vitamine D. Je kunt tabletjes of druppeltjes met vitamine D krijgen bij de drogisterij of apotheker. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken.

Heeft je kind een donkere of getinte huid? Komt je kind niet veel buiten? Of draagt ze bedekkende kleding? Zonlicht kan dan minder goed vitamine D aanmaken in de huid. Ga daarom in deze gevallen door met het elke dag geven van 10 microgram extra vitamine D.

BEKIJK OOK
Een nette vrouw neemt geen wraak op haar ex, ook al is hij vreemdgegaan

Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw en beschermt jonge kinderen tegen rachitis, ook wel Engelse ziekte genoemd. Dat is een vergroeiing van het skelet. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, de huid maakt dit zelf aan als je buiten bent.

Laat je kind dus zoveel mogelijk buiten spelen! Ook gezond eten telt mee. Vitamine D zit van nature in sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en vette vis, zalm en makreel bijvoorbeeld. Ook is het toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten.