Een gaatje in je tand kan onopgemerkt ontstaan en ongemerkt erger worden. Vaak merk je pas dat er iets mis is als je last krijgt van je tanden. Door op tijd de signalen te herkennen, kun je grotere problemen voorkomen en op tijd een afspraak maken bij de tandarts.

De eerste signalen van een gaatje

In het beginstadium merk je meestal weinig van een gaatje. Het glazuur van je tanden heeft geen zenuwen, waardoor je geen pijn voelt als het beschadigd raakt. Toch zijn er een paar vroege tekenen waar je op kunt letten. Witte of bruine vlekjes op je tanden kunnen een eerste aanwijzing zijn dat het tandglazuur wordt aangetast. 

Gevoeligheid bij het eten of drinken van iets kouds, warms of zoets kan ook duiden op een beginnend gaatje. Een slechte adem of een vieze smaak in je mond kan ontstaan door bacteriën die zich ophopen rond het aangetaste gebied.

Wat veroorzaakt tandbederf?

Tandbederf ontstaat door bacteriën in je mond die suikers omzetten in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan en zorgen ervoor dat er gaatjes ontstaan. Slechte mondhygiëne speelt hierbij een grote rol. Als je je tanden niet goed poetst en geen flosdraad of tandenstokers gebruikt, blijft er tandplak achter op je tanden. 

Dit laagje bacteriën kan na verloop van tijd verharden tot tandsteen, wat het risico op gaatjes en tandvleesproblemen verhoogt. Suikerrijke en zure voedingsmiddelen, zoals frisdrank, snoep en vruchtensappen, kunnen de schade aan je glazuur versnellen.

Wanneer moet je naar de tandarts?

Als je pijn hebt bij het kauwen of als je merkt dat je tanden steeds gevoeliger worden, is het verstandig om naar de tandarts te gaan. Ook als je donkere vlekjes op je tanden ziet of als je een ruw of scherp randje voelt met je tong, kan dit een teken zijn van tandbederf. 

Wachten tot de pijn erger wordt, kan leiden tot grotere problemen zoals een ontsteking in de zenuw van de tand. Regelmatig een controle laten doen bij een tandarts, zoals bijvoorbeeld bij Tandarts Vink, kan helpen om gaatjes in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen.

Zo kun je gaatjes voorkomen

Een goede mondhygiëne is de beste manier om gaatjes te voorkomen. Poets je tanden minimaal twee keer per dag met fluoridehoudende tandpasta en gebruik flosdraad of tandenstokers om tandplak tussen je tanden te verwijderen. 

Probeer suikerrijke snacks en frisdrank te beperken en kies in plaats daarvan voor water en gezonde voeding. Regelmatig naar de tandarts gaan voor een controle helpt om problemen vroegtijdig op te sporen. Een professioneel reiniging kan ervoor zorgen dat tandsteen en tandplak worden verwijderd, waardoor het risico op gaatjes afneemt.